O čem vypráví Příběh Tibetu? - Národní muzeum

Pro novináře (14.3.2017)

O čem vypráví Příběh Tibetu?

Výstava věnovaná Tibetu a tibetské kultuře představuje na tři sta předmětů ze sbírek muzea nejen z oblasti Centrálního Tibetu, ale i z oblasti vlivu tibetské kultury.

Výstava věnovaná Tibetu a tibetské kultuře představí na tři sta předmětů ze sbírek muzea nejen z oblasti Centrálního Tibetu, ale i z oblasti vlivu tibetské kultury, která zasahovala od himalájského regionu po dnešní Čínu a Mongolsko.

Tibet je spojován s oblastí dnešní Tibetské autonomní oblasti. Ta však zahrnuje přibližně polovinu historického Tibetu, který je členěn do tří oblastí, jenž mají rozdílné přírodní podmínky – jejich obyvatelé žili různým způsobem života. Kulturní Tibet zaujímá daleko rozsáhlejší území než historický Tibet. Patří k němu oblasti pod vlivem tibetského buddhismu a tibetské kultury. Tibetský buddhismus se postupně šířil do rozsáhlého regionu od dnešní severní Itálie a států ležících v podhůří Himaláje přes značnou část moderní Číny do Mongolska a Burjatska.

>> Celý článek

RSS kanál  |  XML Sitemap  |  Mapa webu  |  Gadgets       Webové stránky: NETservis s.r.o.     Zřizovatel: Zřizovatel