Operace Anthropoid - Národní muzeum

Pro novináře (5.12.2016)

Operace Anthropoid

Národní muzeum ve spolupráci s Československou obcí legionářskou, kinem Lucerna, Národním památníkem hrdinů heydrichiády a Vojenským historickým ústavem připravilo projekci filmu Anthropoid a doprovodný vzdělávací program. Podívejte se s námi na krátkou reportáž z akce.

V čem byl tento čin tak významný pro českou historii? Jaké měl důsledky? A jak vlastně celá operace probíhala? Tyto a mnohé další otázky studentům základních a středních škol zodpověděl bohatý program, který připravilo Národní muzeum ve spolupráci s dalšími institucemi v rámci projektu FILM a MUZEUM. Promítání filmu proběhlo v kině Lucerna, kde proběhla i debata s odborným poradcem filmu Zdeňkem Špitálníkem z Vojenského historického ústavu. Další program pak byl situován do několika míst. Jedním z nich byla samotná krypta a kostel sv. Cyrila a Metoděje, ve kterém se parašutisté ukrývali. Nyní se zde nachází Národní památník hrdinů heydrichiády. Žáci také měli možnost projít si expozici a výstavu Vojenského historického ústavu a navštívit Národní památník na Vítkově, kde mimo přednášky o módě v protektorátu proběhla i ukázka dobové výbavy parašutistů v podání Československé obce legionářské.

Vybavení parašutistů, včetně repliky dobového padáku. Zdroj: Národní muzeum

>> Celý článek

RSS kanál  |  XML Sitemap  |  Mapa webu  |  Gadgets       Webové stránky: NETservis s.r.o.     Zřizovatel: Zřizovatel