Vyhynulý vakovlk patřil mezi unikáty tasmánské přírody - Národní muzeum

Pro novináře (7.9.2016)

Vyhynulý vakovlk patřil mezi unikáty tasmánské přírody

Mezi nejznámější vyhubená zvířata patří vakovlk (Thylacinus cynocephalus), kterému se také někdy pro jeho pruhy na zádech říkalo tasmánský tygr.

Přesně před 80 lety uhynul v zoologické zahradě v Hobartu poslední známý žijící vakovlk. Od té doby je tento druh oficiálně považován za vyhynulý.

Jedná se o největšího dravého vačnatce, který kdysi obýval Tasmánii, Novou Guineu a velkou část Austrálie. Vakovlk byl jedním ze dvou druhů vačnatců, u kterých se vak vyskytuje jak u samce, tak u samice. Samec svůj vak využíval pro ochranu vnějších genitálií. Osadníci často vakovlka přirovnávali k hyeně, protože jeho chování i držení těla bylo podobné. Na rozdíl od hyeny však dokázal rozevřít čelist až do úhlu 120° a také se dokázal odrazit od zadních nohou a skočit jako klokan.

Na Nové Guineji a australském kontinentu však byl vyhuben již před asi 3 tisíci lety. Jako nejpravděpodobnější příčina vymizení vakovlka se uvádí dovezení psů původními domorodci. Do nedávné minulosti přežila jako jediná izolovaná populace vakovlka na Tasmánii, kde za jeho vyhubením stojí příchod bílých osadníků. Rozsáhlé lesy, které byly pro vakovlka přirozeným prostředím, se náhle změnily na pastviny a vakovlk, považovaný za škůdce na stádech ovcí, byl intenzivně loven. Kvůli této strategii byl v přírodě vakovlk vyhuben už v první polovině 20. století. Poslední pozorování tohoto zvířete v přírodě pochází z roku 1933. V tomto roce byl odchycen vakovlk, který byl předán do zoologické zahrady v Hobartu, kde uhynul 7. září 1936.

Fotografie. Kůže vakovlka je v Národním muzeu dochovaná ve skvělém stavu. Zdroj: Národní muzeum

>> Celý článek

RSS kanál  |  XML Sitemap  |  Mapa webu  |  Gadgets       Webové stránky: NETservis s.r.o.     Zřizovatel: Zřizovatel