Pro novináře (3.1.2018)

Houbaření už není třeba propagovat, ale spíš kultivovat, říká mykolog Jan Holec

Rozhovor s mykologem Národního muzea o atlasech hub i houbaření

I když je už "po sezóně" a na košíky většiny houbařů sedá prach, nemusí být milovníci hub smutní. V prosinci vyšel nový atraktivní atlas, který představuje houby Šumavy a Novohradských hor. Jeho prohlížení jistě zpříjemní čekání na teplejší počasí. Na vzniku atlasu se podílel i mykolog Národního muzea Jan Holec, se kterým jsme si popovídali o jeho práci nejen na nové publikaci.

Fotografie Jan Holec
Jan Holec

Na kolika atlasech či dalších publikacích o houbách jste se již podílel?
Obrazové publikace pro nejširší veřejnost mám „na kontě“ dvě – Přehled hub střední Evropy vydaný v roce 2012 a tento nově vyšlý atlas. Další mé publikace jsou buď čistě odborné nebo populárně-naučné a je jich už přes stovku.

Každý houbař má doma jistě Atlas hub od Miroslava Smotlachy. Proč vlastně vznikají stále nové a nové atlasy? Mění se nějak v průběhu let poznatky z oblasti mykologie a dá se říci, že jsou některé starší publikace již překonané?
Na Smotlachy pozor – byli dva, otec František a jeho syn Miroslav. Zatímco otec ve svých atlasech šířil některé nepravdy (o houbách jako „masu lesa“ nebo o tom, že několik prokazatelně jedovatých hub se dá jíst...), synův atlas už tyto výstřelky neobsahuje.
Proč stále nové atlasy? Snad každý mykolog má touhu vydat „svůj“ atlas, pojatý maličko jinak než ostatní atlasy. Třeba ze „svého“ území nebo s novými lepšími fotografiemi. A mykologické poznatky se opravdu mění. Rozlišují se nové druhy, mění se pohled na jedlost některých hub, tradiční druhy mají v důsledku nových poznatků jiná jména, některé houby ubývají, jiné se šíří. V každé době je dobré mít po ruce atlasy, které nejsou starší než řekněme dvacet let a přinášejí aktuální poznatky.

Dáváte vy osobně v publikacích o houbách přednost ilustracím, nebo fotografiím?
Obojí je dobré. Na malované ilustraci se dají „vypíchnout“ důležité rozlišovací znaky, kvalitní fotografie zase vystihne všechny jemné nuance a zobrazí i prostředí nálezu. Vždy je důležité mít dobrou předlohu – hezky vyvinuté plodnice daného druhu. Ale najít takové, to dá někdy velikou práci a může to trvat několik let.

......

>> Celý rozhovor