Pro novináře

Lapidárium Národního muzea

Sbírka českého kamenosochařství 11. až 19. století

Prostor: Lapidárium Národního muzea, Výstaviště 422, Praha 7 (v areálu Pražského Výstaviště)

Sbírky a expozice:

Lapidárium Národního muzea má sice také fragmenty z pražské katedrály, ale to je jen malá část jeho sbírek, jejichž skladba je mnohem bohatší. V dnešní podobě sestává kolekce Lapidária Národního muzea asi ze dvou tisíc sbírkových předmětů, z nichž přes čtyři sta nejlepších kusů je vystaveno, zatímco ostatní jsou udrženy v depozitářích. Obecně lze říci, že jde o doklady kamenického řemesla a sochařských prací v kameni z českých zemí, zejména však z Prahy, v časovém rozsahu 11. až 19. století, výjimečně i z počátku 20, století.

Doplňkem sbírky Lapidária jsou i tři bronzové plastiky Františka l., maršála Radeckého a Františka Josefa I. Ve dvou největších sálech dokresluji atmosféru historických sbirek také gotické, renesanční a barokní trámové stropy pocházející ze zbořených pražských budov.

>> Více informací - otevírací dobu, vstupné, právě probíhající výstavy, naleznete v sekci Navštivte nás

Lapidárium Národního muzea