Pro novináře

Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur

Poznejte mimoevropské sbírky Národního muzea!

Prostor: Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur, Betlémské nám. 1, Praha 1

Historie budovy:

V roce 1826 zakoupili staropražský dům U Halánků s pivovarem a vinopalnou manželé Fingerhutovi, aby jej pak jejich mladší syn Vojtěch za několik let proslavil doslova po celém světě. VOJTA NÁPRSTEK (1826-1894) založil původně České průmyslové muzeum. To se stalo centrem české inteligence. V muzeu se shromažďovaly také sbírky etnografické a umělecké, které přiváželi Náprstkovi přátelé a cestovatelé z celého světa. Po jeho smrti se muzeum stalo národopisným a po r. 1946 bylo jeho zaměření orientováno výhradně na neevropské kultury.

Sbírky muzea jsou nesmírně bohaté a jen velmi malá část je vystavena ve STÁLÉ EXPOZICI. V pražském domě U Halánků je návštěvníkům k dispozici rovněž veřejná knihovna, která nenabízí jen knihy a periodika, ale i další kolekce, z nichž mnohé založil již Vojta Náprstek. Je to sbírka historických fotografií, stereoskopických obrázků, dobové grafiky, výstřižkových knih a nyní i gramofonových desek. K dispozici jsou rovněž rozsáhlé archivy rodiny Náprstkovy, cestovatelů a Čechů žijících v zahraničí. Muzeum se snaží všechny své sbírky postupně zveřejňovat a zpřístupňovat.

>> Více informací - otevírací dobu, vstupné, právě probíhající výstavy, naleznete v sekci Navštivte nás

Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur