Pro novináře

Připomeňte si důležité mezníky dějin 20. století

Prostor: Národní památník na Vítkově, U Památníku 1900, Praha 3

Historie budovy:

Budova byla jako Památník Národního osvobození vystavěna v letech 1929–1938 k poctě československých legionářů; znovu byla upravována a doplňována po skončení 2. světové války, protože bylo nutné připomenout druhý protifašistický odboj. Po roce 1948 začal Památník sloužit státní ideologii a k propagaci režimu. Byli zde pohřbeni významní představitelé Komunistické strany Československa. V roce 1953 zde bylo zřízeno Mauzoleum Klementa Gottwalda. Památník postupně začal upadat do zapomnění. Po roce 1989 byli všichni pohřbení odsud odvezeni, ale dlouho se hledalo konkrétní využití.
V roce 2001 se Národní památník na Vítkově stal součástí vládního usnesení o rehabilitaci a rekonstrukci některých památek spjatých s československými dějinami 20. století. Dostal se do správy Národního muzea, které začalo připravovat jeho rekonstrukci a rehabilitaci.
Po více než dvouleté rekonstukci je památník od 29. 10. 2009 otevřen veřejnosti.
Jezdecká socha Jana Žižky z Trocnova umístěná před Památníkem se nacházela ve velmi špatném stavu a tak byla zrestaurována.

>> Více informací - otevírací dobu, vstupné, právě probíhající výstavy, naleznete v sekci Navštivte nás

Národní památník na Vítkově