Pro novináře (1.2.2013)

Archeologové Národního muzea hlásí nové objevy z mise v Súdánu

Tisková zpráva k výsledkům archeologické expedice Národního muzea

Prostor: Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur, Betlémské nám. 1, Praha 1

Archeologové z expedice Národního muzea působící na lokalitě Wad Ben Naga v Súdánské republice mají za sebou další dvě výkopové sezóny. Expedice hlásí objev vzácného oltáře s dvojjazyčným nápisem v egyptských a merojských hieroglyfech a sousoší božstev Amona a Mut. Mezinárodní tým i nadále pokračuje v odkrývání chrámového komplexu Týfónia, v konzervaci paláce královny Amanišacheto a v sociálních projektech zaměřených na místní komunitu.
Archeologická expedice Národního muzea pokračovala i v roce 2012 v odkrývání pozůstatků jednoho z největších měst starověké Núbie, které vzkvétalo v době Merojského království (asi 300 př. n. l. – 350 n. l.). V roce 2012 expedice realizovala hned dvě výkopové sezóny.
„Archeologický výzkum v Súdánu je i nadále jednou ze zahraničních priorit Národního muzea. Loňské objevy expedice, která v oblasti působí již pátým rokem, patří mezi největší úspěchy české vědy na březích Nilu. Expedice se tak právem řadí mezi nejvýznamnější zahraniční archeologické mise působící v Súdánské republice.“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.
Objev vzácného sousoší i oltáře s dvojjazyčným nápisem
Čtvrtá výkopová sezóna probíhala v únoru a březnu roku 2012. Archeologům Národního muzea se v jejím rámci podařil významný objev části oltáře (přesněji stojanu na posvátnou bárku) se jmény krále Natakamaniho a královny Amanitore (vládli v 1. pol. 1. stol. n. l.) v egyptských i merojských hieroglyfech. Jedná se o teprve druhý známý „dvojjazyčný“ nápis z dob Merojského království vůbec. Expedici se podařilo identifikovat i nejstarší kultovní stavbu v oblasti Wad Ben Naga.

Hlavním cílem páté výkopové sezóny, která se uskutečnila na konci roku 2012, pak bylo pokračování v průzkumu chrámového komplexu tzv. Týfónia, jež bylo v roce 2011 znovu objeveno expedicí Národního muzea poté, co na století a půl zmizelo v zapomnění. Pokračující výzkum ukázal, že stěny chrámu, postaveného převážně z pálených i z nepálených cihel, byly zdobeny barevnými výjevy.
„Nejvýznamnějším objevem sezóny je sousoší božského manželského páru - boha Amona s beraní hlavou a bohyně Mut. Socha byla úmyslně zničena v souvislosti s příchodem křesťanství do oblasti středního toku Nilu, tj. dnešního Súdánu,“ říká Pavel Onderka, vedoucí archeologické expedice.
Fragmenty sousoší budou v průběhu roku 2013 převezeny do České republiky za účelem restaurování a konzervace. Virtuální rekonstrukci jeho podoby umožnil speciální 3D-skener, vyvinutý pro potřeby expedice k dokumentaci nálezů přímo v terénu.

Dlouhodobým úkolem expedice je konzervace paláce královny Amanišacheto, nejlépe zachovalé a největší známé palácové stavby z dob Merojského království. V rámci páté sezóny zahájili pracovníci Národního muzea i geologický průzkum archeologické koncese a jejího bezprostředního okolí. Jedním z cílů tohoto průzkumu je identifikace kamenolomů zabezpečujících výstavbu ve Wad Ben Naga.
Spolupráce s místní komunitou pokračuje
Archeologická expedice přispěla i k realizaci sociálních a rozvojových projektů v rámci partnerství obcí Wad Ben Naga a Otrokovic. V roce 2012 tak byla opravena místní školka a postavena čistička pitné vody. Sociální projekty ve Wad Ben Naga se daří realizovat díky pomoci a podpoře Honorárního konzulátu Súdánské republiky v Praze, Honorárního generálního konzulátu Slovenské republiky v Súdánské republice, Delegace Evropské unie v Súdánu a Společnosti súdánsko-česko-slovenského přátelství.
Čtvrtá a pátá výkopová sezóna ve Wad Ben Naga byly financovány prostřednictvím štědrých darů generálního partnera expedice společnosti PRAG EMPORION, s.r.o. a partnera expedice společnosti BOHEMIA ENERGY entity, s.r.o.

Kontakt:
Mgr. Tereza Petáková
Odd. vnějších vztahů
mob: 725 029 491
e-mail: tereza_petakova@nm.cz
www.nm.cz, www.muzeum3000.cz

Expedice Wad Ben Naga  Dělníci při práci
Expedice Wad Ben Naga Vedoucí expedice Pavel Onderka
Expedice Wad Ben Naga Chrlič v podobě lví hlavy objevený archeologickou expedicí Národního muzea
Expedice Wad Ben Naga Konzervovaná část Paláce královny Amanišacheto
Expedice Wad Ben Naga Objevení chrliče ve tvaru hlavy lva