Pro novináře (5.2.2014)

Aspoň na víkend poznejte svět peněz v Národním muzeu!

Tiskové oznámení k akci Aspoň na víkend staň se boháčem (8. únor 2014)

Prostor: Nová budova Národního muzea, Vinohradská 1, Praha 1

Národní muzeum zve na sobotu 8. února 2014 návštěvníky všech věkových kategorií do své Nové budovy na další celodenní akci z oblíbeného cyklu Aspoň na víkend, která tentokrát představí výstavu Peníze prostřednictvím zábavných a poučných aktivit – šperkařské dílny, ražby mincí nebo detektivní školy. Akce v ceně běžného vstupného se uskuteční od 10:00 do 17:00.

Malí i velcí návštěvníci Nové budovy Národního muzea budou mít v sobotu možnost potkat se ve výstavě Peníze s oživlými postavami ze světa bankovek a mincí - obchodníkem, zlodějem, sběratelem a detektivem. Ti seznámí zájemce s různými aspekty světa peněz. Pokud budou návštěvníci pozorně poslouchat, nebude pro ně problém zodpovědět záludné otázky, které obdrží vytištěné na lístku při vstupu do muzea. Lístek se správnými odpověďmi pak mohou vhodit do slosovací nádoby, ze které budou každou celou hodinu vylosováni tři výherci komiksu Bankovka a mince.

Na děti i jejich rodiče čeká i řada dalších aktivit, při nichž se dozví víc o penězích nebo o ochranných prvcích na bankovkách, nebo si vyzkouší práci numismatika. Mistr mincíř jim dokonce vysvětlí, jak se vyrábí mince. Ve šperkařské dílně Terezy Brabcové z Piaf design si vyrobí vlastní šperk. Nakonec je do své práce zasvětí zkušený detektiv, který přišel vyšetřit krádež v muzeu. Pro dospělé je v 15 hodin připravena komentovaná prohlídka výstavou Peníze s jejím autorem Vojtěchem Poláčkem.

Program:
10:00 – 17:00 oživená výstava
10:00 – 17:00 šperkařská dílna
10:00 – 17:00 detektivní škola
10:00 – 17:00 ukázka ražby mincí
15:00 komentovaná prohlídka výstavy Peníze s autorem výstavy Vojtěchem Poláčkem

Detektivní škola
V malé detektivní škole dětem pomůže zkušený detektiv sejmout správně otisky, které zanechal pachatel na skleněných nádobách. Vysvětlí jim, co je daktyloskopie, trasologie nebo mechanoskopie. Děti procvičí i svoji paměť, když budou muset sestavit portrét podezřelého.

Šperkařská dílna Terezy Brabcové
Na výstavě Peníze nejsou k vidění jen mince a bankovky, ale i krásné šperky a drahé kameny. Děti se na výstavě inspirují, a pak si pod vedením Terezy Brabcové z Piaf design vyrobí vlastní šperk. Prvních 400 zručných šperkařů si bude moct vybrat, zdali si zhotoví náušnice, přívěšek na mobil nebo brož.
Akce Aspoň na víkend staň se boháčem se koná v sobotu 8. února 2014 od 10:00 do 17:00 v Nové budově Národního muzea (Vinohradská 1, Praha 1). Vstupné na akci je v rámci běžného vstupného. Více informací na www.nm.cz.

Kontakt:
Mgr. Tereza Petáková