Pro novináře (22.8.2017)

Aspoň na víkend se seznamte s Bedřichem Smetanou a jeho rodinou.

Tiskové oznámení k akci Aspoň na víkend se seznamte s Bedřichem Smetanou a jeho rodinou
(26. srpna 2017, 13.00–17.00 hodin)

Prostor: Muzeum Bedřicha Smetany, Novotného lávka 1, 110 00 Praha 1

Národní muzeum zve rodiny s dětmi do Muzea Bedřicha Smetany, kde se v sobotu 26. srpna 2017 od 13.00 do 17.00 hodin uskuteční další akce z cyklu Aspoň na víkend. Malí návštěvníci se zde během odpoledne budou moci hravou formou seznámit s osobností, tvorbou a rodinným životem Bedřicha Smetany. Kromě stálé expozice, která je věnována právě tomuto skladateli, si budou moci prohlédnout i aktuální výstavu Putování za rodokmenem Bedřicha Smetany a inspirovat se tak k tvorbě vlastního originálního rodokmenu. Při poslechu Smetanovy Mé vlasti se zase dozvědí mnohé o místech, jimiž jsou inspirované jednotlivé symfonické básně. Tradičně nebude chybět ani kvíz k výstavě a za jeho vyluštění malá odměna.

Program:
13.00–17.00 hod.
Rodokmen
Děti i dospělí si budou moci vyzkoušet práci genealoga a vytvořit si na památku originální rodokmen své i Smetanovy rodiny. Zatímco v případě Bedřicha Smetany se bude pátrat po jeho potomcích, návštěvníci muzea se pokusí ponořit hlouběji do historie rodiny své vlastní.

Cestování s Bedřichem Smetanou po vlasti
Za poslechu Smetanovy Mé vlasti se všichni zájemci pomyslně vydají do míst a za příběhy s nimi spojenými, jimiž jsou jednotlivé symfonické básně této skladby inspirované. Dozvědí se například, jaké hudební motivy, legendy či historické události jsou spjaty s Vyšehradem, Blaníkem nebo Táborem.

Kvíz k výstavě
Interaktivní kvíz zodpoví mnoho otázek ze života Bedřicha Smetany a jeho rodiny, například čemu se věnovali jeho potomci, kdo byl životní láskou věhlasného hudebního skladatele nebo kdo se o něj staral v období nemoci v závěru jeho života.
Za správné vyplnění kvízu bude na luštitele čekat malá odměna.

Akce se koná v sobotu 26. srpna 2017 od 13.00 do 17.00 hodin v Muzeu Bedřicha Smetany (Novotného lávka 1, 110 00 Praha 1). Vstupné je v ceně běžné vstupenky do muzea.

Více informací naleznete na www.nm.cz.

oddělení vnějších vztahů
M: +420 731 514 077