Pro novináře (5.10.2013)

Aspoň na víkend staň se králem tanečního parketu

Tiskové oznámení k akci Aspoň na víkend...

Prostor: České muzeum hudby, Karmelitská 2/4, Praha 1

Národní muzeum - České muzeum hudby zve v sobotu 5. října 2013 na pestrý doprovodný program k roztančené výstavě Století valčíku a polky, jehož tématem budou tance z Čech i z daleké ciziny, móda a společenská etiketa. Děti se mohou těšit na taneční workshopy a dětské komentované prohlídky, které je mimo jiné zasvětí do tajů řeči vějířů. Na malé dámy a kavalíry čekají i výtvarné dílny, kde si vyrobí loutky tanečníků a tanečnic nebo krásný módní doplněk, se kterým se stanou králi tanečních parketů. Rodiče si mohou zase otestovat své znalosti ze společenské etikety 19. století. Program pro celé rodiny Aspoň na víkend staň se králem tanečního parketu proběhne tuto sobotu od 10 do 18 hod v Českém muzeu hudby. Vstup na akci je v ceně běžného vstupného.

Děti se na tanečních workshopech v Českém muzeu hudby naučí pod dohledem profesionálních tanečníků nejen základní kroky valčíku a polky, ale i exotické pizziky tarantelly – jihoitalského lidového tance. Malé tanečnice a tanečníci budou mít k dispozici jednoduché kostýmy a ti nejsnaživější se mohou ucházet o královskou korunu a titul krále tanečního parketu. „Během komentované prohlídky výstavy Století valčíku a polky se děti také naučí základy řeči vějířů. Ta dámám umožní bez jediného slova vyjádřit svůj zájem o kavalíra i své pochyby o jeho upřímnosti, nebo ho mohou varovat před ostražitými rodiči. Řeč vějířů tedy musí ovládat jak dáma, tak kavalír,“ vypráví autorka výstavy Markéta Kabelková. Pro děti jsou připraveny také různorodé výtvarné dílny, kde si vyrobí loutky tanečníků a tanečnic, odznaky, brože a samozřejmě vějíře. Na své si přijde i dospělý doprovod, pro který je přichystán kvíz z dobové etikety 19. století.

Program:
10.00 - 18.00 - výtvarné dílny
11.00 - výuka základů exotického tance (italská pizzika tarantella)
13.00 a 15.00 - dětská komentovaná prohlídka výstavy Století valčíku a polky s úvodem do řeči vějířů
14.00 a 16.00 - výuka základů valčíku a polky

Tiskové oznámení