Pro novináře (3.8.2017)

Flašinet žije! Flašinetáři již počtvrté rozezní centrum Prahy krásnými melodiemi.

Tiskové oznámení k IV. ročníku mezinárodního festivalu Flašinet žije! (8. 8. 2017)

Prostor: České muzeum hudby, Karmelitská 2/4, Praha 1

Začátek srpna patří v Praze již tradičně flašinetům. Národní muzeum letos pořádá už IV. ročník mezinárodního setkání flašinetářů „Flašinet žije!“, který se uskuteční v úterý 8. srpna 2017. Pouliční umělci z různých koutů Evropy oživí centrum Prahy třemi koncerty rozdílných žánrů. Zvuky hracích strojků se rozezní v 10.00 hod. v barokním kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí, v 14.00 hod. na Kampě u Karlova mostu, a v 19.00 hod. v Českém muzeu hudby. Vstup je na všechny koncerty volný.

Na jednodenním festivalu „Flašinet žije!“ se potkají flašinetáři z Čech, Polska, Německa, Rakouska, Slovenska a Švýcarska. V kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí zazní od 10.00 hod. tóny klasických skladeb. Na Kampě si pak od 14.00 hod. kolemjdoucí můžou vyslechnout improvizované hraní doprovázené živým zpěvem a sami si vyzkoušet hraní na tento mechanický nástroj.
Festival v 19.00 hod. ukončí v Českém muzeu hudby koncert kolovrátků a výjimečného hudebního nástroje tzv. pianoly.
Mechanické hudební nástroje představují unikátní spojení řemeslného umění a techniky. Od 19. století se rozšířily hřebíčkové nástroje a kolovrátky. Ve snaze o zvukové zpestření a obohacení napodobováním více nástrojů i celého orchestru vznikly různé typy orchestrionů. Nejpodstatnější součástí každého mechanického hudebního nástroje je hrací válec, ale samotný zvuk mohou vydávat třeba pružné zoubky ocelového hřebene, píšťaly, různým způsobem rozeznívané struny či perforovaný papír.
IV. ročník festivalu „Flašinet žije!“ navazuje nejenom na úspěšný loňský ročník, ale také zahajuje sezónu dalších tradičních setkání flašinetářů jako je například Liberecký flašinetář (9.–11. srpna)
a mnoha dalších.

IV. ročník mezinárodního festivalu flašinetářů vzniká za podpory Nadace Život Umělce.

T: +420 224 497 250
M: +420 731 514 077
E: kristina_kvapilova@nm.cz

IV. ročník mezinárodního festivalu flašinetářů