Pro novináře (12.9.2017)

Nádvoří Náprstkova muzea se o nadcházejícím víkendu promění v netradiční knihkupectví!

Tiskové oznámení k Náprstkovu víkendovému knihkupectví (16. září 2016, 13.00–17.00 hod.)

Prostor: Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur, Betlémské nám. 1, Praha 1

Národní muzeum zve velké i malé návštěvníky na nádvoří Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur, kde se v sobotu 16. 9. 2017 od 13 do 17 hodin uskuteční další akce z cyklu Barevné nádvoří, tentokrát připomínající lásku ke knihám zakladatele muzea Vojty Náprstka. Pestré Náprstkovo víkendové knihkupectví nabídne program pro rodiny s dětmi a všechny knihomilné návštěvníky. Ti se mohou těšit na stánky s knihami, výtvarné workshopy, komentované prohlídky historickým interiérem knihovny a scénické herecké čtení. Děti si pro změnu budou moci užít indiánskou stezku odvahy o zajímavé ceny či divadelní představení o šamance Mance. Vstup na program je zdarma.

Vojta Náprstek pobýval v letech 1848–1858 v Americe, jeho nucený pobyt je spojen s méně známou oblastí jeho činnosti – knihkupectvím v Milwaukee, Wis. Původně spíše nutnost obživy a kupecký stereotyp se v osobnosti podnikavého mladíka přetvořily v pestrou nabídku knih a papírenského zboží, čítárnu i „putovní knihovnu“. Nejen to, knihkupectví zcela přirozeně vytvořilo síť krajanských kontaktů liberálně smýšlející počáteční vlny české emigrace a podnítilo tak založení prvního čechoamerického periodika v USA vůbec, známých Milwaukie Flugblätter. Četné krajanské kontakty a láska ke knihám se pak staly základem Náprstkovy veřejné a osvětové činnosti i impulsem k budování knihovny po jeho návratu z USA v Náprstkově muzeu.
Víkendovou akcí by chtělo Národní muzeum na tuto tradici navázat. Náprstkovo víkendové knihkupectví nabídne návštěvníkům knihy ke koupi, k potěše, ke vzdělání, ke čtení i naslouchání, na knihy budou zaměřené i výtvarné aktivity a jako v každé dobré literární kavárně nebude chybět ani občerstvení, divadlo a hudba. Druhý ročník Náprstkova víkendového knihkupectví se navíc ponese v indiánském duchu.

13.00   Komentovaná prohlídka historickým interiérem knihovny
14.00   Šamanka Manka – Divadelní představení o Šamance, která léčí nemoci jako je lenitýda, překřikovanda, jávšechnoznajka, držkatka...
15.30   Komentovaná prohlídka historickým interiérem knihovny
16.00   Drobná, svěže napsaná povídka významného čecho-amerického žurnalisty R. J. Pšenky posluchače zavede do Coloreda. Jaká byla první setkání českých krajanů s domorodými obyvateli Ameriky? Scénické čtení o jednom nedobrovolném bloudění v horách napoví více. Čte Petr Jeřábek.

Po celý den na návštěvníky čeká

Indiánská stezka – soutěž pro děti
Indiánská stezka odvahy o zajímavé ceny.

Ojo de Díos – výtvarná dílna nejen pro děti
Ve výtvarné dílně si budou moci všichni příchozí vyrobit tradiční, jednoduchou indiánskou ozdobu z barevných dřívek a příze. Indiáni Huicholové věří, že toto „Boží oko“ pomáhá spatřit a pochopit nepoznané. A pokud se náhodou prozření nedostaví, přinejmenším si návštěvníci odnesou domů pěknou a stylovou dekoraci.

Stánky s knihami
Publikace z produkce Národního muzea, nakladatelství DharmaGaia a antikvariátu Kačur.

Vstupné na program zdarma. Změna programu vyhrazena.

Více na www.nm.cz.

M: +420 731 514 077