Pro novináře (3.10.2017)

Náprstkovo muzeum připravilo nový přednáškový cyklus cestovatelských přednášek

Tiskové oznámení k přednáškovému cyklu Cestovatelé a Náprstkovo muzeum

Národní muzeum připravilo pro milovníky cestování nový přednáškový cyklus Cestovatelé a Náprstkovo muzeum. Přednášky kurátorů Náprstkova muzea připomenou známé i méně známé české cestovatele, kteří byli spojeni s muzeem a přispěli k jeho sbírce. Přednáškový cyklus v Náprstkově muzeu bude v říjnu zahájen přednáškou o afrických cestách známého českého cestovatele Emila Holuba, v listopadu se zase návštěvníci mohou těšit na zajímavou přednášku o námořních plavbách Václav Stejskala. Cyklus vychází z badatelské práce kurátorů a bude doplněn výstavkou předmětů vztahujících se k daným osobnostem a jejich sbírkám.

Africké cesty Emila Holuba
5. 10. 2017, 18.00
Emil Holub je jedním z našich nejznámějších cestovatelů a stal se dokonce určitým symbolem českého cestovatelství. V letech 1872–1879 a 1883–1887 uskutečnil dvě rozsáhlé cesty po jižní Africe, z kterých přivezl nebývalé množství etnografických, přírodovědeckých i archeologických sbírek. Představil je na monumentálních výstavách ve Vídni (1891) a v Praze (1892), které se staly nejrozsáhlejší prezentací Afriky ve střední Evropě. Dnes zdobí sbírky předních světových etnografických muzeí. Vydal první moderní český cestopis, který si vysloužil uznání i samotného Charlese Darwina. Stal se vzorem pro celou další generaci českých cestovatelů, mj. Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda.
Přednáší: Martin Šámal
Vstupné: 30 Kč

Václav Stejskal: Po moři jihovýchodní Asie
2. 11. 2017, 18.00
Po roce 1867 se Rakousko-Uhersko stalo námořní velmocí ve Středomoří. Jeho lodě vyplouvaly na vědecké expedice do celého světa. Fregata Aurora – nová moderní loď vyplula v roce 1886 na dvouletou cestu přes Indický oceán do Jihovýchodní Asie, Číny a Japonska.
Na řadě lodí Císařského a královského válečného námořnictva sloužili důstojníci českého původu. Námořním komisařem při plavbě fregaty Aurora byl jmenován Václav Stejskal (1851–1934). Tato cesta představovala vyvrcholení jeho života u námořnictva. Během ní nashromáždil rozsáhlé sbírky předmětů z navštívených zemí, které posléze věnoval Náprstkovu muzeu.
Přednáší: Helena Heroldová
Vstupné: 30 Kč

Náprstkovo muzeum plánuje na rok 2018 tyto přednášky:

Egyptské cesty bratří Leopolda a Bedřicha Berchtoldových
leden