Pro novináře (18.10.2017)

Národní muzeum připravilo pro rodiny s dětmi na sobotní odpoledne zábavný program k výstavě Fenomén Masaryk

Tiskové oznámení k akci Aspoň na víkend se staň prezidentem (21. října 2017, 13.00–17.00 hod.)

Prostor: Nová budova Národního muzea, Vinohradská 1, Praha 1

Národní muzeum připravilo na nadcházející sobotu doprovodný program pro rodiny s dětmi k právě probíhající výstavě Fenomén Masaryk. V Nové budově Národního muzea se uskuteční akce z cyklu Aspoň na víkend, věnovaná právě našemu prvnímu československému prezidentovi – Tomáši Garrique Masarykovi, nazvaná Aspoň na víkend se staň prezidentem. Všichni malí i velcí návštěvníci se budou moci přenést zpátky v čase a zažít sobotní odpoledne v prvorepublikovém duchu. Hravý program návštěvníkům přiblíží jeho život od dětství až po zvolení prezidentem. Nebudou chybět ani výtvarné dílny, ze kterých si své výrobky budou moci všichni zájemci odnést na památku domů.

Program:

13.00–17.00 hod.
S Tomášem do světa
Malý Tomáš Masaryk strávil dětství na venkově v okolí rodného Hodonína. Vyzkoušet si některé z dovedností, které děti na vesnicích ovládaly, si budou moci i všichni návštěvníci. A než se pomyslně vydají s Tomášem do světa, mohou si pečlivě rozmyslet, co by si vzali s sebou. Ve výstavě pak mohou zhlédnout Tomášův cestovní koš, který si odnesl z rodného domu.

Doma u Masarykových
Jaká byla Masarykova milovaná žena Charlotta a kolik spolu měli dětí? Všichni příchozí se mohou pokusit sestavit rodokmen rodiny Masarykových a zjistit více o jejích jednotlivých členech. Obdobně si pak budou moci vytvořit rodokmen své vlastní rodiny.

Profesor ve válce
Když se Tomáš Garrigue Masaryk vydal do zahraničí vyjednávat o samostatném státu Čechů a Slováků, musel si nejednou počínat skoro jako tajný agent – pronásledovala ho totiž rakouská policie. Příležitost vyzkoušet si šifrovací dovednosti při přenášení tajných zpráv dostanou i zájemci z řad návštěvníků akce.

Elegantní prezident
Za poslechu jazzové hudby si děti i dospělí budou moci vyrobit elegantní prvorepublikové doplňky a vyzdobit koně Hektora, kterého měl ze všech svých koní Masaryk nejraději.

Akce se koná v sobotu 21. října 2017 od 13.00 do 17.00 hod. v Nové budově Národního muzea (Vinohradská 1, Praha 1-Nové Město). Vstupné je v ceně běžné vstupenky do muzea.

Více informací naleznete na www.nm.cz.

M: +420 731 514 077
E: kristina_kvapilova@nm.cz