Pro novináře (27.9.2013)

Národní muzeum zve na výpravu za pravěkými lovci a sběrači

Tiskové oznámení k akci Dotkni se pravěku II. – Čas lovců a sběračů (27. – 28. 9. 2013)

Jak se lovilo ve starší době kamenné, jak si lidé vyráběli nástroje i oděvy nebo čím se živili – to vše se návštěvníci dozvědí i si vyzkouší na druhém ročníku úspěšné akce Národního muzea Dotkni se pravěku II - Čas lovců a sběračů. Akce se koná 27. a 28. září 2013 od 9 do 16 hodin na lokalitě „Na Farkách“ v areálu Botanické zahrady v Praze. Vydejte se proti proudu času mezi lovce a sběrače a objevte, jak vypadal každodenní život ve starší době kamenné!

Akce Dotkni se pravěku II – Čas lovců a sběračů se pro tentokrát zaměří na období starší doby kamenné a umožní návštěvníkům dozvědět se víc o životě v této době i přímo si mnohé každodenní aktivity lovců a sběračů vyzkoušet. Program je rozdělen do dvou dnů – pátek 27. září je vyhrazen zejména pro školní třídy, družiny i zájmové kroužky a je nutné se na tento den předem objednat. Sobota 28. září je určena všem příznivcům archeologie a historie bez rozdílu věku. Aktivitami budou provázet školení lektoři a odborníci.
Bohatý program akce přiblíží návštěvníkům kromě činností každodenního života lovců a sběračů i jejich duchovní svět a estetické cítění. Akce se bude konat za každého počasí, v případě jeho nepřízně bude možno využít úkrytu stanů. Je vhodné vzít si pohodlné oblečení i obuv.
Dvoudenní program Dotkni se pravěku II – Čas lovců a sběračů je součástí projektu Archeologie na dosah. Edukace a prezentace archeologického kulturního dědictví, financovaného Ministerstvem kultury České republiky. Program připravilo Národní muzeum ve spolupráci s Botanickou zahradou Praha, sdružením Bacrie o.s. a Ústavem pro archeologii FF UK. Vstup je zdarma. Více informací naleznete na www.archeologienadosah.cz.

Kontakt:

Mgr. Tereza Petáková
Oddělení vnějších vztahů NM
tel. + (420) 224 497 352
mob: + (420) 724 412 255
e-mail: tereza_petakova@nm.cz,                                                                                                                                                                                www.nm.cz

Mgr. Kristýna Urbanová
koordinátorka akce
tel. + (420) 224 497 197
mob: + (420) 721 180 871
e-mail: kristyna_urbanova@nm.cz www.nm.cz,                                                                                                                                         www.archeologienadosah.cz