Pro novináře (30.4.2014)

Navštivte Muzeum knihy ve Žďáru nad Sázavou. Jeho poslední sezóna právě začíná.

Tisková zpráva k poslední sezóně Muzea knihy

Prostor:

Národní muzeum – Muzeum knihy ve Žďáru nad Sázavou zahajuje svou poslední návštěvnickou sezónu. Stálou expozici, která od roku 1957 představuje vývoj knižní kultury v českých zemích, i úspěšnou interaktivní výstavu Staré pověsti české si mohou návštěvníci prohlédnout v prostorách zámku do konce října 2014. V areálu zámku v budoucnu vznikne, i s odbornou podporou Národního muzea, nové centrum zaměřené na bohaté kulturní dědictví regionu. Národní muzeum také připravuje k Muzeu knihy alternativní metodický koncept v podobě virtuálního Muzea komunikace.

Národní muzeum založilo Muzeum knihy ve Žďáru nad Sázavou v roce 1957 v zámku rodiny Kinských, původně cisterciáckém klášteře z roku 1252. Koncept expozice vytvořil PhDr. Bohumír Lifka a propojil v něm zobrazení vývoje technické stránky knižní kultury s proměnami jejích kulturních a společenských kontextů v dějinách. Expozice se od svého založení podstatně nezměnila. Návštěvníci během prohlídky muzea mohou nahlédnout do barokní knihovny kapucínského kláštera původem z Roudnice nad Labem a obdivovat původní mobiliářové vybavení knihovny historika Gelasia Dobnera, skvěle zhotovené rekonstrukce středověkého skriptoria, pracovnu mnicha - písaře knih i unikátní dobovou knihařskou dílnu.

Vedle dobových tiskařských produktů, knih i časopisů, je zde ilustrována i jejich výroba, a to především v 19. a 20. století, pomocí původních tiskařských strojů - například ručním lisem, rychlolisem a sázecím strojem Linotypem. Na počátku 90. let 20. století byla expozice doplněna ukázkou exilové knižní produkce a samizdatových tiskovin.

Stálou expozici doplňovaly v průběhu let krátkodobé výstavy. Poslední, jednapadesátá, má název Staré pověsti české. Vypráví o vzniku i vývoji mýtů a dokumentuje jejich nepřetržitou popularitu od středověku až do současnosti.
Více informací o expozici včetně videa přináší zpravodajský portál Národního muzea Muzeum 3000: http://muzeum3000.nm.cz/videa/video-navstivte-muzeum-knihy-ve-zdaru-nad-sazavou.

Po uzavření Muzea Knihy vznikne v areálu zámku, i s odbornou podporou Národního muzea, nový projekt zaměřený na kulturní identitu oblasti. Některé exponáty z Muzea knihy budou k vidění v nových expozicích v Historické budově Národního muzea, která se otevře po rekonstrukci v roce 2018. Národní muzeum také připravuje alternativní metodický koncept k Muzeu knihy v podobě virtuálního Muzea komunikace.

Národní muzeum se více než padesát let podílelo na rozvoji kulturního života ve žďárském regionu. Do regionálního kulturního rozvoje se bude Národní muzeum zapojovat i nadále. Děkuje za dlouhodobou spolupráci a podporu rodině Kinských, Kraji Vysočina, městu Žďár nad Sázavou a Informačnímu a turistickému centru Žďas - Zámek.

Fotografie ke stažení v sekci pro novináře jsou k dispozici pouze pro média a jejich použití je povoleno jen v souvislosti s Národním muzeem. Při použití fotografií je vždy potřeba uvádět:“Fotoarchiv Národního muzea“, pokud není v popisu fotografie uvedeno jinak.

Kontakt:

Mgr. Tereza Petáková