Pro novináře (25.1.2014)

Objevte svět na výstavě Čas zámořských objevů v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur

Tiskové oznámení k akci z cyklu "Aspoň na víkend..."

Prostor: Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur, Betlémské nám. 1, Praha 1

Národní muzeum zve malé i velké návštěvníky do Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur na doprovodný program Aspoň na víkend objevuj svět inspirovaný výstavou Čas zámořských objevů. Děti budou ve výstavě nejen objevovat exotické země z pohledu námořníků, objevitelů a pirátů z dávné minulosti, ale také hledat četné stopy objevných cest, které ovlivnily náš současný svět. Akce se uskuteční v sobotu 25. ledna 2014 od 10.00 do 16.30.

V tvořivých dílnách se každý malý námořník i pirát náležitě připraví na dlouhou cestu po zastaveních s úkoly rozmístěných v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur. Vyrobí si například klapku na oko, z dílků obrázků složí svou vlastní mořskou obludu, jakou ani nejotrlejší piráti neviděli, a na mapu světa vlepí různé druhy koření a potravin podle místa jejich původu. Pro ty nejmenší budou připraveny půvabné trojrozměrné vystřihovánky pirátských korábů. Návštěvníci se mohou těšit také na speciální komentovanou prohlídku výstavy Čas zámořských objevů. Průvodcem jim bude maskot výstavy krysa Kolumba.

Program

10.00 – 16.00 Objevná zámořská cesta Náprstkovým muzeem asijských, afrických a amerických kultur
10.00 – 15.00 Kreativní dílna
15.00 Výtvarná dílna „Piráti – postrach moří“
15.30 Speciální komentovaná prohlídka pro děti výstavou Čas zámořských objevů s krysou Kolumbou

Pro děti je připravena zámořská objevná cesta celým muzeem, kde je na jednotlivých zastaveních budou čekat úkoly. Zastaví se u výstavky věnované zakladateli muzea Vojtovi Náprstkovi, projdou výstavou Čas zámořských objevů, prohlídnou si stálou expozici Austrálie a Oceánie, kontinentu, který byl Jamesem Cookem objeven jako poslední roku 1770, i expozici věnovanou indonéskému ostrovu Nias. Za každý splněný úkol bude malý objevitel odměněn mincí "z pirátského pokladu".
Kreativní dílny
Pro malé návštěvníky jsou připraveny kreativní dílny, ve kterých si mohou vyrobit pirátskou klapku na oko, z dílků obrázků složit svou vlastní mořskou obludu, jakou ani nejotrlejší piráti neviděli, na mapu světa vlepit různé druhy koření a potravin, podle místa jejich původu, odkud se s objeviteli dostaly k nám do Evropy. Pro nejmenší návštěvníky jsou připraveny také půvabné trojrozměrné vystřihovánky pirátských korábů.

Výtvarná dílna „Piráti – postrach moří“
V odpolední výtvarné dílně si malí piráti namalují na plátno svou vlastní, tu nejhrůzostrašnější pirátskou vlajku (na tuto dílnu je třeba rezervace na email: klara_kuthanova@nm.cz, nebo na mob. tel.: 725 907 302).

Komentovaná prohlídka pro děti výstavou Čas zámořských objevů s krysou Kolumbou
Odpoledne čeká na malé návštěvníky prohlídka výstavy Čas zámořských objevů, při které jim maskot výstavy, maňásek krysa Kolumba, bude vyprávět, jak a proč se Evropané vydali na moře, o statečných námořnících a jejich věčných nepřátelích - pirátech, o nově objevených zemích, o tom, jak dobyli říši Aztéků a také o tom, které zboží, koření, zvířata a kulturní plodiny, které dnes již považujeme za naše domácí (jako např. brambory nebo kukuřice), přivezli do Evropy.
Akce se koná v sobotu 25. ledna 2014 od 10.00 do 16.30 v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur (Betlémské náměstí 1, 110 00 Praha 1). Vstupné na akci je v rámci běžného vstupného. Více informací na www.nm.cz.

Kontakt:
Mgr. Tereza Petáková
Odd. vnějších vztahů
tel: 224 497 352, mob: 724 412 255
e-mail: tereza_petakova@nm.cz
www.nm.cz, www.muzeum3000.cz

Výstava Čas zámořských objevů Výtvarné dílny.