Pro novináře (13.9.2017)

Přijďte si v sobotu do Nové budovy Národního muzea posvítit na život!

Tiskové oznámení k doprovodné akci Národního muzea Aspoň na víkend si posviťte na život (16. 9. 2017, 13.00–17.00 hod.)

Prostor: Nová budova Národního muzea, Vinohradská 1, Praha 1

Národní muzeum zve rodiny s dětmi do Nové budovy Národního muzea, kde se v sobotu 16. září 2017 od 13 do 17 hodin uskuteční další akce z cyklu Aspoň na víkend. Ta se koná v rámci doprovodného programu k nové výstavě Světlo a život, představující světlo a jeho funkci v přírodě. Malí i velcí návštěvníci zde poznají světlo nejen jako prostředek, kterým se dá malovat, ale především jako zdroj životodárné energie. Na návštěvníky čekají workshopy, výtvarná dílna či komentovaná prohlídka právě probíhající výstavy.

Co dokáže světlo, budou moci během sobotního dopoledne zjistit všichni, kdo se zúčastní workshopu malování světlem v Nové budově Národního muzea. Tuto unikátní výtvarnou technologii zvanou Light Art představí během akce Aspoň na víkend si posviťte na život zástupce atelieru Dowis, který patří v této disciplíně ke světové špičce. Světlo a jeho funkci v přírodě zase odhaluje nová výstava Světlo a život,která ukazuje úlohy životadárných paprsků a nejrůznější formy života, jenž díky nim existují. Z temnoty jeskyní se všichni příchozí vydají vstříc slunci po pláních až do korun pralesních velikánů. Během zábavného odpoledne čekají zejména na děti úkoly a pokusy inspirované tématem výstavy a výtvarná dílna, na které si budou moci vyrobit pohyblivou housenku nebo krásného motýla. Pro rodiče bude pro změnu připravena komentovaná prohlídka výstavy jedním z autorů.

13.00–17.00 hod., Sněmovna lidu
Workshop Light Artu
Návštěvníci si během workshopu budou moci vyzkoušet novou výtvarnou techniku – malbu světlem na luminiscenční plochu. Základy i nejrůznější fígle je naučí výtvarník z ateliéru Dowis.

13.00–17.00 hod., 2. patro
Odhalte tajemství světla a života
Workshop především pro děti s pokusy a úkoly, při kterých odhalí, jak vzniká duha, jak dýchají a jak se pohybují rostliny nebo jak některá zvířata dokážou podle světla měnit barvu.

Výtvarná dílna
Všichni zájemci se ve výtvarné dílně naučí vyrábět jednoduché, ale zábavné hračky inspirované zvířaty a rostlinami.

14.00 hod., 2. patro
Komentovaná prohlídka
Výstavou Světlo a život provede návštěvníky kurátorka výstavy Petra Caltová.

Akce se koná v sobotu 16. září 2017 od 13.00 do 17.00 hod. v Nové budově Národního muzea (Vinohradská 1, 110 00 Praha 1). Vstupné je zahrnuto v ceně běžné vstupenky do muzea. Více informací najdete na www.nm.cz.

M: +420 731 514 077
E: kristina_kvapilova@nm.cz, press@nm.cz

Aspoň na víkend si posviťte na život!