Pro novináře (7.12.2013)

Program Národního muzea na nadcházející víkend

Tiskové oznámení k programu v objektech Národního muzea na 7. - 8. prosince 2013

Národní muzeum připravilo na druhý adventní víkend ve svých objektech bohatý program v duchu příprav na nadcházející vánoční svátky. Národopisné muzeum – Musaion přichystalo na sobotu 7. prosince od 12.00 do 16.30 pro malé i velké návštěvníky akci Aspoň na víkend přivítej adventní čas, plnou vánočních zvyků, řemesel a dílen. V Národním památníku na Vítkově se v ten samý den uskuteční od 15.00 adventní koncert studentského dechového orchestru Žižkovská smršť. Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur v neděli 8. prosince pořádá tradiční program Vánoce u Halánků s exotickými vánočními trhy na nádvoří muzea a s rozsvícením vánočního stromečku na Betlémském náměstí.

Aspoň na Víkend přivítej adventní čas (Národopisné muzeum - Musaion)
- sobota 7. prosince 2013 od 12.00 do 16.30
Čekání na svátky zpříjemní malým i velkým návštěvníkům pásmo tradičních adventních zvyků, kde nebudou chybět Barborky, Lucky ani Ambrož. Vyzkouší si třeba věštění z polínek, šátků nebo za pomoci předmětů ukrytých v hrníčcích či zdobení perníků. Připraveny budou také ukázky výroby figurek z šustí nebo truhlářského umu v podání zručných řemeslníků. Pod vánočním stromečkem budou pro děti připraveny drobné dárky a každou hodinu proběhne slosování o knihy "Řemesla" a "Husité" z nakladatelství Albatros. Program je v ceně vstupenky do Národopisného muzea – Musaionu (Letohrádek Kinských, Kinského zahrada 98, 150 00 Praha 5).

Adventní koncert Žižkovské smršti (Národní památník na Vítkově)
- sobota 7. prosince od 15.00
Národní muzeum ve spolupráci s Městskou částí Praha 3 připravilo na sobotu 7. prosince 2013 od 15.00 v Národním památníku na Vítkově adventní koncert studentského dechového orchestru Žižkovská smršť. Doprovodná akce k celoročnímu projektu s názvem Žižkováci vzpomínají připomene oblíbené vánoční skladby a naladí na nadcházející svátky. Sobotní koncert se uskuteční v monumentální Slavnostní síni Národního památníku na Vítkově a návštěvníci si v ceně vstupného užijí i jeden z nejkrásnějších výhledů na Prahu ze střechy Památníku. Vstupné na koncert: 80 Kč/plné; 50 Kč/snížené.

Vánoce u Halánků (Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur)
- neděle 8. prosince od 10.00 do 18.00
Tradiční vánoční program s přednáškami, výtvarnými dílnami a exotickými vánočními trhy vyvrcholí rozsvícením vánočního stromečku na Betlémském náměstí. Tento rok se program ponese ve znamení nové výstavy Náprstkova muzea Čas zámořských objevů.
Program:
10.00 - 13.00 - Výtvarné dílny
Děti si vytvoří vánoční přání a ozdoby za použití koření nebo se mohou stát piráty, pomalovat se a vyrobit si pásku přes oko.
13.00 - 18.00 - Exotické vánoční trhy na nádvoří Náprstkova muzea
od 14.00 - Piňata
Tradiční mexický zvyk, který si budou moci děti vyzkoušet
od 15.00 – přednáška Objevitelské cestopisy v zámeckých knihovnách