Pro novináře (5.12.2013)

Taneční hity salonů za časů císaře pána v Českém muzeu hudby

Tiskové oznámení ke konání koncertu v Českém muzeu hudby

Prostor: České muzeum hudby, Karmelitská 2/4, Praha 1

Národní muzeum – České muzeum hudby představí ve čtvrtek 5. prosince od 19 hodin původní interpretaci tanečních hitů z měšťanských a šlechtických salonu 19. století. Klavírní koncert v podání klavíristy Vojtěcha Spurného nabídne valčíky a polky, z nichž mnohé zněly na českých tanečních parketech naposledy v době císaře pána. Vstupenka na koncert, který je součástí doprovodného programu k výstavě Století valčíku a polky, stojí 60 Kč.

Hudba určená k přednesu v salonech mívala mnohdy vysokou úroveň, častěji ale představovala lehčí žánr upřednostňující zpěvnost a líbivost, většinou i s cílem pobavit publikum. Neznámá taneční tvorba slavných i zcela zapomenutých českých skladatelů zazní tento čtvrtek na koncertě v Českém muzeu hudby. „Taneční hudba 19. století, to nejsou pouze polky Bedřicha Smetany, ale i skladby, které snesou s jeho tanci srovnání a přinášejí zcela konkrétní obraz o tom, na co tančili naši předkové, a jaké tedy byly hity té doby,“ slibuje Eva Paulová, komisařka výstavy Století valčíku a polky. Klavírista Vojtěch Spurný předvede v klavírní podobě mj. skladby Kateřiny Emingerové, Františka Matěje Hilmara, Karla Suchého, Josefa Nerudy, ale i Antonína Dvořáka a zmiňovaného Bedřicha Smetany.
Všechny taneční skladby, které na koncertu zazní, pocházejí z notového archivu Českého muzea hudby a představují nepatrný zlomek sbírky taneční hudby 19. století, kterou muzeum uchovává.

Klavírista Vojtěch Spurný s Národním muzeem - Českým muzeem hudby dlouhodobě spolupracuje. Věnuje se především hře na historické klávesové nástroje a čtvrttónový klavír. Je také hlavním dirigentem České komorní filharmonie a hostujícím dirigentem Státní opery Praha. Jako pedagog působí na Pražské konzervatoři a na HAMU.

Kontakt:
Mgr. Tereza Petáková