Pro novináře (25.7.2017)

Vydejte se tuto sobotu do Náprstkova muzea a poznejte krásy indonéské kultury!

Tiskové oznámení k Festivalu indonéské kultury v Náprstkově muzeu (29. července 2017)

Prostor: Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur, Betlémské nám. 1, Praha 1

Národní muzeum zve velké i malé návštěvníky na nádvoří Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur, kde se v sobotu 29. července od 12.00 do 18.00 hodin koná další festival z cyklu Barevné nádvoří, který je přenese na největší souostroví světa do vzdálené Indonésie. Návštěvníci se mohou těšit na průvod městem, soutěže, taneční představení, tradiční indonéskou hudbu a písně, javánské stínové divadlo, přednášku, workshopy, výtvarné dílny pro děti i ochutnávky indonéských gastronomických specialit. Vstup na festival je zdarma.

Všichni nadšení cestovatelé by si tento víkend neměli nechat ujít festival v Náprstkově muzeu, který je tentokrát zaměřený na indonéskou kulturu. Těšit se mohou na průvod městem, několik ukázek indonéských tanců v podání Natalie Kalenské nebo indonésko-australské folklorní skupiny Suara Indonesia Dance Group, která je v České republice jen na pár dní.  Zaposlouchají se do tradiční hudby a krásných indonéských písní a jedinečným zážitkem bude jistě i javánské stínové divadlo „wayang“ s tradičním tancem i gamelanovou hudbou v podání spolku Partai Orang Hutan.
Chybět nebude ani přednáška, která seznámí s kulturní a náboženskou různorodostí indonéských ostrovů či indonéské hry a soutěže. Během dne si návštěvníci vyzkouší tradiční textilní techniku – batiku nebo se naučí několik základních kroků indonéských tanců. Součástí programu jsou i výtvarné dílny pro děti a ochutnávky místních specialit jako jsou zelené palačinky s kokosem, závitky, balijské zákusky a ledová káva, špízy, mořské řasy, taštičky a mnohé další.

Více informací k programu naleznete na www.nm.cz

Program:

NÁDVOŘÍ MUZEA
12.30 Průvod městem
13.00 Ukázka tance Jaipongan
13.10 Indonéské písně
13.30 Ukázka tance Sekar Jepun (tanec květu Frangipani) v podání Natalie Kalenské
13.50 Ukázka tance Jaipongan
14.00 Grup Angklung Arumba KBRI Praha – hudební vystoupení
14.15 Indonéské lidové hry – soutěž v jedení krupuku (indonéských křupek)
15.00 Ukázka tance Tari Rantak z města Padang na západní Sumatřev podání Suara Indonesia Dance Group
15.10 Píseň Genjer Genjer
Píseň vznikla jako satira na japonskou okupaci Indonésie a doprovází ji moderní javánský tanec s maskou (Tari Topeng)
15.20 Randai
Tradiční divadelní forma ze západní Sumatry, ve které se spojuje bojové umění, písně a divadlo. Taneční skupina Suara Indonesia Dance vystoupí s tanečním kusem zvaným „Tapuak Galembong“. Zvukový doprovod k tanci vzniká údery na speciální kalhoty a hrou na nástroje zvané talempong paci.
15.30 Ukázka tance Condong (tradiční chrámový tanec z ostrova Bali) v podání Natalie Kalenské
15.45 Workshop indonéských tanců pro děti i dospělé
16.45 Ukázka tance Sekar Jepun (tanec květu Frangipani) v podání Natalie Kalenské
17.05 Ukázka tanceBetawi
17.15 Indonéské písně
17.30 Ukázka moderního tance Pernikahan Pasir
Moderní tanec, jehož choreografii vytvořila umělecká ředitelka skupiny Suara Indonesia Dance Alfira O'Sullivan.

PŘEDNÁŠKOVÝ SÁL
13.30 Batika – workshop indonéské textilní techniky
Na workshopu budou mít návštěvníci jedinečnou možnost si voskovou batiku vyzkoušet s tradičními pomůckami dovezenými přímo z Indonésie. Počet míst je omezen. Rezervace na tereza_zbankova@nm.cz
15.00 Indonésie, země smaragdových ostrovů – přednáška Mgr. Lubomíra Vacka