Pro novináře (5.12.2013)

Web projektu Národního muzea získal ocenění SCIAP!

Tiskové oznámení k ocenění projektu Archeologie na dosah. Prezentace a eduakce archeologického kulturního dědictví.

Projekt Národního muzea Archeologie na dosah. Edukace a prezentace archeologického kulturního dědictví získal prestižní ocenění v soutěžní přehlídce popularizace vědy SCIAP. Obsadil 3. místo v kategorii „Ostatní“ a zařadil se tak k nejlepším projektům v České republice, které přibližují vědu široké veřejnosti. Tříletý projekt Národního muzea, zaměřený na edukaci, prezentaci a popularizaci archeologie a archeologického kulturního dědictví, je financován z prostředků Programu aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity Ministerstva kultury České republiky.

Soutěžní přehlídku popularizace vědy SCIAP (SCIence APproach) pořádá Středisko společných činností Akademie věd České republiky již třetím rokem. Přihlášené projekty získávají ocenění v kategoriích Expozice, Periodikum, Audio/Video, Internet a Ostatní. Do soutěže bylo přihlášeno 36 projektů, které prezentují vědu a vědecké poznání široké veřejnosti a rozšiřují tak její povědomí o různých oblastech přírodních i humanitních věd.

Projekt Národního muzea Archeologie na dosah. Edukace a prezentace archeologického kulturního dědictví, který letos získal jedno z ocenění, je zaměřen na popularizaci celého oboru archeologie. Ústředním prvkem projektu je webový portál (www.archeologienadosah.cz), kde jsou shromažďovány informace a novinky z oboru a uveřejňovány popularizační články, ale slouží i jako platforma pro výukové programy a akce projektu. Ty jsou zaměřeny na široké spektrum zájemců – projekt nabízí lektorské programy pro školní skupiny, výtvarné ateliéry pro zájemce o tvořivé činnosti, procházky po archeologických lokalitách pro milovníky volné přírody. V rámci projektu byla v Národním muzeu také uspořádána výstava Ve stínu Olympu s haptickou stezkou.

Kontakt:
Mgr. Tereza Petáková