Pro novináře (22.11.2013)

Zachránce válečných dětí Přemysla Pittera opět připomene divadelní představení v Národním památníku na Vítkově

Tiskové oznámení k divadelnímu představení Přemysl Pitter: Já a dům můj

Prostor: Národní památník na Vítkově, U Památníku 1900, Praha 3

Národní muzeum zve na divadelní představení Přemysl Pitter: Já a dům můj Divadelního ateliéru DDM Ulita, které se uskuteční dne 22. listopadu 2013 v 19.00 hodin v netradičních prostorách Národního památníku na Vítkově. Představení je jednou z doprovodných akcí k celoročnímu projektu s názvem Žižkováci vzpomínají, který připravilo Národní muzeum ve spolupráci s Městskou částí Praha 3.

Představení Přemysl Pitter: Já dům můj je obrazový průchod životem a myšlenkami jednoho z klíčových mužů 20. století, o němž se ví příliš málo. Přemysl Pitter, sociální pracovník, zachránce válečných dětí, pedagog, publicista, kazatel a pacifista nejenže pochopil, ale v mnohém dokonce předběhl svou dobu. Uváděná scénická črta, která se pohybuje na pomezí čtení a inscenace, nabízí připomínku zásadních momentů Pittrova života a činnosti na pozadí meziválečných, válečných a poválečných let, komentovaných jeho vlastními slovy.
Inscenace je minimalistická, herečky na jevišti mají k dispozici jen samy sebe, texty a světla. Soubor vznikl z prvního pokusného běhu kurzu Divadlo-drama-improvizace pro dospělé, který od října 2011 vede v DDM ULITA lektorka Zuzana Horáková. Projekt vznikl metodou kolektivní tvorby - šití na míru a společného hledání scénického vyjádření. Způsob vedení kurzu i způsob tvorby představení je pojat alternativně k metodám tradičních ochotnických souborů, ačkoliv většina hereček bude na jevišti stát poprvé v životě. Naproti tomu v inscenaci účinkuje profesionální harfistka Jana Mandelová. Aniž by to bylo plánováno, sešly ve zvláštním souladu s tématem herečky různých profesí a původu.

Vstupné na divadelní představení: 80 Kč/ plné; 50 Kč/ snížené. Před divadelním představením od 18.00 hodin mají návštěvníci možnost zúčastnit se komentované prohlídky expozice Národního památníku na Vítkově.
„Čech? Němec? Žid? Ne, především člověk. V rozdílech národnosti, vyznání, politického přesvědčení ztrácí se nám úplně to, co je nejhlubším pojítkem nás všech: lidství. To je největší příkaz doby: vidět v druhém člověku člověka jako jsem já sám.“
(Přemysl Pitter)

Kontakt: