Pro novináře (15.4.2014)

Zažijte atmosféru venkovských Velikonoc v Národopisném muzeu - Musaionu

Tiskové oznámení k akci Aspoň na víkne oslav Velikonoce na venkově

Prostor: Národopisné muzeum Národního muzea, Letohrádek Kinských, Kinského zahrada 98, Praha 5

Národní muzeum zve návštěvníky všech věkových kategorií v sobotu 19. dubna 2014 od 13 do 17 hodin do Národopisného muzea – Musaionu na pravé venkovské Velikonoce. Akce z cyklu Aspoň na víkend… se tentokrát zaměří na zvyky a tradice spojené s Velikonocemi nejen v České republice, ale představí i oslavu svátků v jiných zemích. Vedle pletení pomlázek a malování kraslic si mohou návštěvníci vyzkoušet, jak se zdobí velikonoční perníčky nebo jak se vyrábí postavičky ze šustí.

Zvídavé děti i s rodiči mohou v průběhu akce prozkoumat nejen novou výstavu Venkov, ale i stálou expozici a samotný Letohrádek Kinských, v němž muzeum sídlí. Kromě tradičních dílen pod vedením zkušených mistrů starých řemesel na ně bude čekat velikonoční výtvarná dílna, z níž si odnesou vlastnoručně vyrobeného zajíčka nebo kuřátko. Pro dospělé návštěvníky je v 15 hodin připravena komentovaná prohlídka výstavy Venkov s jejím autorem Janem Pohunkem.

Program:
13:00 – 17:00 Zdobení velikonočních kraslic
13:00 – 17:00 Zdobení perníčků
13:00 – 17:00 Výroba pomlázek
13:00 – 17:00 Ukázka výroby panenek a figurek ze šustí
13:00 – 17:00 Výtvarná velikonoční dílna
15:00 Komentovaná prohlídka výstavy Venkov s jejím autorem Janem Pohunkem

Akce se koná v sobotu 19. dubna 2014 od 13 do 17 hodin v Národopisném muzeu – Musaionu (Letohrádek Kinských, Kinského zahrada 98, Praha 5). Vstupné na akci je v rámci běžného vstupného do muzea. Více informací naleznete na www.nm.cz.

Fotografie ke stažení v sekci pro novináře jsou k dispozici pouze pro média a jejich použití je povoleno jen v souvislosti s Národním muzeem. Při použití fotografií je vždy potřeba uvádět:“Fotoarchiv Národního muzea“, pokud není v popisu fotografie uvedeno jinak.

Kontakt:
Mgr. Tereza Petáková
T: +420 224 497 352
M: +420 724 412 255
E: tereza_petakova@nm.cz

Velikonoce v Národním muzeu.