Pro novináře (22.1.2018)

Národopisné muzeum odhalilo, jak vzniká výstava

Tiskové oznámení k zahájení výstavy Jak vzniká výstava? (20. 1. 2018 – 25. 3. 2018)

Prostor: Národopisné muzeum Národního muzea, Letohrádek Kinských, Kinského zahrada 98, Praha 5

V sobotu 20. ledna Národní muzeum otevřelo novou výstavu v Národopisném muzeu s názvem Jak vzniká výstava?. Tato menší výstava v Letohrádku Kinských vypráví o dějinách zdejších expozic ve 20. století i o práci, která se za nimi skrývá. Součástí je také prezentace díla česko-švédského výstavního architekta a scénografa Jana Poláška.

Tato jedinečná výstava reaguje na přání návštěvníků dozvědět se něco víc ze „zákulisí“ výstav a jejich realizace. Zájem veřejnosti o sbírkové předměty a okolnosti jejich užívání se totiž často spojuje i se zájmem o muzeum jako takové. Lidé se například nezřídka ptají, jak velké jsou jednotlivé sbírky, jak bylo náročné restaurovat některou z vystavených věcí nebo jak se podařilo zrekonstruovat Letohrádek Kinských a zřídit zde stálou expozici. Etnografické oddělení Národního muzea proto seznamuje návštěvníky s těmito tématy formou menší výstavy, která představuje provoz a historii muzea i tvorbu expozic z pohledu muzejníků a pokusí se většinu těchto otázek zodpovědět. Tato výstava zároveň navazuje na nedávnou výstavu Národopisné ohlédnutí – Česká chalupa dnes, která byla věnována samotným počátkům Národopisného muzea, a ukazuje, jak jeho příběh pokračoval až do současnosti.

Návštěvníci si mohou prohlédnout v salonku v prvním patře Letohrádku Kinských zejména fotografie týkající se dějin Letohrádku od roku 1918 po současnost s důrazem na výstavní činnost. Zároveň bude představen i proces vzniku výstav se zaměřením zejména na architektonickou a scénografickou stránku věci.
Národopisné muzeum Národního muzea je otevřeno od úterý do neděle vždy od 10 do 18 hodin.
Vstupné na výstavu je v ceně běžného vstupného.

M: +420 731 514 077
E: kristina_kvapilova@nm.cz
E: press@nm.cz

První dáma ČSR Hana Benešová na vernisáži výstavy Bulharsko – země a lid otevřené v roce 1938 v Letohrádku Kinských.
Architekt Jan Polášek
Výšivka – bankovka dvaceti pěti zlatých z roku 1839
Mince ze základů tzv. Joklova domu v Čičmanech
Vyšívaný pás z Bulharska z 2. poloviny 19. století.