Pro novináře (26.10.2017)

Pavel Tigrid by v říjnu oslavil 100 let. Národní muzeum k jeho výročí narození připravilo výstavu.

Tisková zpráva k otevření výstavy Pavel Tigrid. Hlas svobody (25. 10. 2017 – 31. 3. 2018)

Prostor: Národní památník na Vítkově, U Památníku 1900, Praha 3

Národní muzeum společně s Národním archivem připravilo v Národním památníku na Vítkově výstavu věnovanou Pavlu Tigridovi, jednomu z nejvýznamnějších představitelů československého protikomunistického exilu. Výstava Pavel Tigrid. Hlas svobody se koná při příležitosti stého výročí narození této výjimečné osobnosti, kterou představuje nejen jako exilového vydavatele, ale také jako dramatika, publicistu a rozhlasového redaktora. Návštěvníci si mohou prohlédnout řadu fotografií, osobních dokumentů, časopisy, které Tigrid vydával, či zhlédnout zajímavý dokumentární film. Výstava je přístupná od 25. října 2017 do 31. března 2018.

Výstava v Národním památníku na Vítkově chronologicky mapuje jednotlivá období Tigridova života a jeho činnost v historickém kontextu. Přibližuje jeho životní osudy a působení v druhém exilu, zejména jeho činnost v souvislosti se vznikem české redakce Rádia Svobodná Evropa a především se založením nejvýraznějšího exilového periodika Svědectví. Návštěvníky seznámí i s jeho dětstvím a mládím. Pavel Tigrid, původním jménem Pavel Schönfeld, pocházel ze středostavovské židovské asimilované rodiny, která byla spřízněna se spisovateli Antalem Staškem a Ivanem Olbrachtem. Od mládí tíhl k divadlu a žurnalistice. Již jako gymnazista publikoval ve Studentském časopise a spoluzaložil Divadelní kolektiv mladých. Výstava připomene rovněž Tigridovo působení v prvním exilu v Londýně, kde se věnoval publicistické a kulturní činnosti a kde byl také hlasatelem českého vysílání BBC. Pozornost je věnována i jeho poválečným aktivitám, kdy spolu s Ivo Ducháčkem založil v srpnu 1945 lidovecký týdeník Obzory a později se stal šéfredaktorem stranického týdeníku pro mladou generaci Vývoj. Výstava seznámí i s okolnostmi Tigridova odchodu do exilu v únoru 1948 a přiblíží jeho exilové aktivity až do roku 1989. Výstava neopomene ani jeho význam v rodící se nové demokracii. Tigrid byl blízkým spolupracovníkem a poradcem prezidenta Václava Havla a v letech 1994–1996 ministrem kultury ČR v první Klausově vládě. Podílel se rovněž na vzniku Česko-německého fondu budoucnosti. Tigrid byl nositelem řady vyznamenání, od roku 1995 i Řádu T. G. Masaryka. Až do své smrti žil střídavě ve Francii a v Čechách.
„Výstava v Národním památníku na Vítkově připomíná Pavla Tigrida nejen prostřednictvím fotografií, ale nabízí také pohled na řadu zajímavých dokumentů. Mezi ně patří například řidičský průkaz Pavla Tigrida z roku 1936; časopisy Kulturní zápisník a Review 43, které vydával za války v Londýně; průkaz pro akreditované novináře pro britskou, francouzskou a americkou okupační zónu v Německu, díky němuž mohl Pavel Tigrid odjet na reportážní cestu po britské zóně v únoru 1948 a unikl tak zatčení,“ přibližuje návštěvníkům výstavu autorka Jitka Hanáková z Národního muzea. Kromě zmiňovaného si bude možné přečíst některá čísla časopisu Svědectví či zhlédnout dokument Pavel Tigrid: Mně se nestýskalo.

Více informací naleznete na www.nm.cz.

Národní památník na Vítkově je otevřen denně od středy do neděle od 10.00 do 18.00 hodin, od 1. listopadu od čtvrtka do neděle ve stejném čase, vstupné do objektu je 120 Kč/plné, 80 Kč/snížené, 200 Kč/rodinné.

M: +420 731 514 077
E: kristina_kvapilova@nm.cz

Pavel Tigrid, zde ještě Pavel Schönfeld.
15. února 1947 se Pavel Tigrid oženil s Ivanou Myškovou (nar. 1925) v kostele na Křižovnickém náměstí v Praze.
Průkaz Pavla Tigrida pro akreditované novináře pro britskou, francouzskou a americkou okupační zónu v Německu. Tigrid ho potřeboval k reportážní cestě po britské zóně v únoru 1948, byl mu vydán 12. února 1948.
Rodina Tigridova s Ivo Ducháčkem. Héricy, 1978. Zleva: Gregory, Deborah, Kateřina, Ivana a Pavel Tigridovi; sedící Ivo Ducháček.
Knižní veletrh ve Frankfurtu nad Mohanem, 80. léta.  Dole zleva: Vilém Prečan, Pavel Tigrid, Jiří Lederer; nahoře druhý zleva Milan Horáček, uprostřed Ivana Tigridová, vpravo Zdeněk Mlynář.
Setkání Opus bonum v bavorském Frankenu, 80. léta.  Zleva: Jiří Pallas, Pavel Tigrid, Jaroslav Hutka, Karel Trinkewitz, Alexandr Tomský.