Pro novináře (20.2.2018)

Přijďte si v sobotu do Nové budovy Národního muzea pohrát se světlem!

Tiskové oznámení k doprovodné akci Národního muzea Aspoň na víkend si pohrajte se světlem (24. 2. 2018, 13.00–17.00 hod.)

Prostor: Nová budova Národního muzea, Vinohradská 1, Praha 1

Národní muzeum zve rodiny s dětmi do Nové budovy Národního muzea, kde se v sobotu 24. února 2018 od 13 do 17 hodin uskuteční další akce z cyklu Aspoň na víkend. Výstava Světlo a život představuje sluneční záření jako zdroj životadárné energie v přírodě, avšak návštěvníci se na něj tentokrát podívají také jako na prostředek k zajímavým hrám a pokusům.

V rámci doprovodného programu k výstavě Světlo a život se budou moci návštěvníci blíže podívat na světlo. Zjistí tak, že i když jsou sluneční paprsky naprosto běžnou součástí okolního světa, dají se s nimi dělat úžasně zábavné věci. V hravém workshopu si děti vyzkouší jednoduché i složitější pokusy inspirované fyzikálními vlastnostmi světla. Odhalí jeho barevné spektrum, naučí se vytvářet duhu a kousek z ní si dokonce i odnesou na památku domů. Budou si moci zkusit, jak vidí hadi pomocí infračerveného spektra. Ultrafialové světlo rozzáří minerály netušenými barvami nebo na květinách odhalí zajímavé vzory, které zůstávají lidskému zraku skryté.

Program:

13.00–17.00 hod.
Odhalte tajemství s UV světlem
Jedna z částí zábavného workshopu, kde se děti stanou detektivy v přírodě. Pomocí UV světla odhalí netušené barvy a vzory rostlin nebo kamenů a dozví se jejich význam.

Hrátky s barevným světlem
V další části se děti dozví, že lidské oko sice rozeznává 10 milionů barev, ale na druhou stranu se dá i snadno ošálit. Stačí použít barevné světlo a o zábavu je postaráno. Stejného principu využívají například 3D brýle, které si děti také vyzkouší.

Jak vidí had?
Děti si zahrají na hada a jeho „šestý smysl“, který je založený na infračerveném záření. Tím se dá i ve tmě rozeznat, co je živé nebo zjistit, která část našeho obličeje je nejstudenější.

Duhová výtvarná dílna
Už nemusíme čekat na déšť, abychom se pokochali všemi barvami duhy. Děti si ve výtvarné dílně vyrobí svůj kousek duhy, který si odnesou domů na památku.

14.00 hod.
Komentovaná prohlídka
Prohlédněte si výstavu Světlo a život s komentářem jednoho z autorů výstavy.

Akce se koná v sobotu 24. února 2018 od 13.00 do 17.00 hod. v Nové budově Národního muzea (Vinohradská 1, Praha 1). Vstupné je v ceně běžné vstupenky do muzea. Více informací najdete na www.nm.cz.

M: +420 731 514 077

Aspoň na víkend si pohrajte se světlem
Aspoň na víkend si pohrajte se světlem (Hyalit z lokality Erongo v Namibii pod UV světlem)
Aspoň na víkend si pohrajte se světlem