Pro novináře (30.11.2017)

V Nové budově Národního muzea návštěvníci poznají další ze stránek Tomáše Garriqua Masaryka. Tentokrát se jim představí poklady z Hradního fotoarchivu.

Tiskové oznámení k otevření doprovodné výstavy Hradní fotoarchiv

Prostor: Nová budova Národního muzea, Vinohradská 1, Praha 1

V Nové budově Národního muzea úspěšně pokračuje výstava Fenomén Masaryk, jejíž součástí je vždy také menší doprovodná výstava poukazující na zajímavá témata související se životem našeho prvního československého prezidenta. Po podrobnějším seznámení se současným průzkumem RKZ a aférou zvanou „hilsneriáda“ se jako poslední návštěvníkům představí jedinečné snímky z Hradního fotoarchivu – fotografického fondu z podstatné části prezidentského mandátu Tomáše Garriqua Masaryka v letech 1918–1933. Pořizování podrobné fotografické dokumentace přitom v mnohém inicioval sám prezident, který si byl dobře vědom nutnosti poskytovat veřejnosti rychlé a nezkreslené informace kolem svého úřadu. K vidění tak budou snímky z jeho tuzemských cest nebo nejrůznějších politických, státních, ale i soukromých aktivit. Výstava potrvá do konce ledna 2018.

Hradní fotoarchiv Národní muzeum převzalo roku 1972 z Československé tiskové kanceláře (ČTK). Jedná se o více než šest a půl tisíce skleněných a celuloidových negativů a téměř deset tisíc fotografických pozitivů a pozitivních kontaktů nejčastěji adjustovaných na pevném papírovém kartonu v podobě kartotéčních lístků. Na výstavě bude z celého souboru tedy prezentován pouze úzký výběr.
Fotoarchiv vznikl z činnosti tiskového odboru prezídia ministerské rady – předchůdce dnešního Úřadu vlády. Tiskový odbor, podřízený přímo předsedovi vlády, měl zajišťovat nezbytný kontakt mezi státem, sdělovacími prostředky a veřejností, dohlížet na vytváření oficiálního zpravodajství a rovněž spolupůsobit při státní propagandě – tiskové i obrazové. Od začátku 30. let roli tiskového odboru postupně převzala ČTK.
Fond obsahuje i zcela neznámé, dosud nepublikované snímky a přispívá tak k rozšíření ikonografického povědomí o československých dějinách.

Zajímavým prvorepublikovým snímkům bude také věnována přednáška Hradní fotoarchiv: první republika v obrazech, která je součástí bohatého doprovodného programu k výstavě Fenomén Masaryk. Přednáška Mileny Běličové, spoluautorky výstavy, se koná v pondělí 18. prosince 2017 od 18.00 hodin v Nové budově Národního muzea.

Další zajímavosti o výstavě Fenomén Masaryk a jejích doprovodných akcích naleznete na webových stránkách Národního muzea www.nm.cz a zpravodajském portálu Muzeum 3000 www.muzeum3000.cz

M: +420 731 514 077
E: kristina_kvapilova@nm.cz, press@nm.cz

1. září 1922, Lány / Návštěva Alexandra I. Karaďorděviče, krále Srbů, Chorvatů a Slovinců, v Lánech, vyjížďka do obory, T. G. Masaryk s králem ve společnosti pod starým dubem. Foto: Jano Šrámek
2. září 1923, Topolčianky / Pobyt T. G. Masaryka v Topolčiankách, společně s Janem a Alicí přihlížejí lidové slavnosti. Foto: Jano Šrámek
12. červenec 1926, Kostelec nad Orlicí / Cesta T. G. Masaryka do severovýchodních Čech, uvítání v Kostelci nad Orlicí. Foto: Jano Šrámek
17. červen 1928, Žďár nad Sázavou / Původní podoba snímku, jehož výřez se stal fotografickým symbolem první republiky. Vlasta Fňukalová vítá na náměstí prezidenta Masaryka v okamžiku, kdy zvedl do náručí tříletou Evičku Neugebauerovou. O deset let později
1919 / Alice Masaryková. Foto: Ateliér Drtikol a spol.
26. – 29. červen 1921, Praha / I. dělnická olympiáda Svazu DTJ na Letné, pohled na ruch kolem polní kuchyně. Foto: Rudolf Bruner Dvořák