Pro novináře (12.2.2016)

Požár Historické budovy Národního muzea

Tisková zpráva k požáru Historické budovy Národního muzea

V pátek 12. 2. 2016 v ranních hodinách vypukl požár v podstřeší Historické budovy Národního muzea. Hasičský záchranný sbor obdržel hlášení o požáru v 1.32, u požáru zasahovalo 20 jednotek hasičů a pod kontrolu se dostal ve 3.25. K monitoringu situace byl přivolán i policejní vrtulník. Požár vypukl v podstřeší budovy.

Na místo se okamžitě dostavil generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš a stal se členem štábu velitele zásahu. Historická budova Národního muzea je naštěstí vyklizená a předaná stavebním firmám, nedošlo tak k žádným škodám na sbírkách. „Škody budeme průběžně vyčíslovat a uplatňovat je vůči zhotoviteli stavby, který za budovu nese odpovědnost. Moje veliké poděkování patří Hasičskému záchrannému sboru Hl. M. Prahy, zásah hasičů byl naprosto profesionální, rychlý a zabránil mnohem větším škodám na této národní kulturní památce," říká k tomu Michal Lukeš. Příčinou požáru byla pravděpodobně činnost související se stavební činností při generální rekonstrukci muzea. Přesné příčiny vyšetřuje Policie ČR a Hasičský záchranný sbor ČR. Během požáru nedošlo k žádným zraněním, jeden z členů ostrahy staveniště se nadýchal kouře a byl preventivně převezen do nemocnice k ošetření.

Budova je vyklizená, nenachází se v ní žádné sbírky ani další majetek. Na jaře 2015 byla budova předána zhotoviteli stavby sdružení M-P-I, skládající se z firem Metrostav, Průmstav a Imos. Sdružení nese plnou odpovědnost za průběh stavby, bezpečnost práce a dodržování požárních předpisů. Škody budou postupně vyčíslovány a uplatňovány směrem ke zhotoviteli stavby. Na základě podmínek stanovených Národním muzeem byl zhotovitel stavby povinen uzavřít pojistku na 1 miliardu Kč.
Dopad na průběh stavby a harmonogram rekonstrukce bude upřesněn po přesném zjištění škod.

Vedoucí odd. vnějších vztahů
T: +420 224 497 250
M: +420 731 514 077
E: kristina_kvapilova@nm.cz

Další fotografie z nočního zásahu jsou k dispozici na webových stránkách Hasičského záchranného sboru Praha

Požár Historické budovy Národního muzea
Na místo se dostavil i ministr kultury Daniel Herman, kterého se situací seznámil generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš
Škody na Historické budově Národního muzea jsou po nočním požáru minimální. Velký dík patří Hasičskému záchrannému sboru Hl. M. Prahy za naprosto profesionální zásah, který zabránil větším škodám.