Pro novináře (27.4.2016)

Restaurátoři zachraňují v Panteonu Brožíkův lunetový obraz

Tiskové oznámení k restaurování Brožíkova obrazu v Panteonu Národního muzea

V Panteonu Historické budovy Národního muzea v současnosti probíhají práce na restaurování části lunetového obrazu od českého akademického malíře Václava Brožíka – Jan Amos Komenský předkládá r. 1657 městské radě v Amsterodamu svá didaktická díla. Vzácná nástěnná malba z roku 1898 byla poškozena dlouhodobým zatékáním, které bylo nyní odhaleno při rekonstrukci budovy. Obraz je v péči restaurátorského týmu pod vedením akademické malířky RNDr. Mileny Nečáskové.

Dílo, při jehož realizaci Brožíkovi pomáhal jeho žák Jan Skramlík, je v horní části poškozeno. Kvůli zatékání je omítka pod malbou uvolněná, vytváří „puchýře a kapsy“ a na několika místech nedrží na zdi. Poškození takového rozsahu nelze řešit ani injektáží, nebo lokálním zpevněním, proto restaurátoři přistoupili k technice transferu. Postižená místa musela být zajištěna přelepem, nyní probíhá rozřezávání na manipulativní díly, které jsou šetrným postupem snímány vcelku ze zdi. Následně bude vytvořena nová podkladová vrstva vápenné omítky. Sejmuté části malby se očistí z rubové strany, pak budou navráceny na své původní místo na zdi. Po odstranění přelepů restaurátoři přistoupí k dalším krokům, která dílu navrátí jeho původní krásu.

„Nedílnou součástí generální rekonstrukce Národního muzea jsou též rozsáhlé opravy a restaurování uměleckých děl, kterými je budova vyzdobena. Na kvalitu restaurování obrazů a soch v naší Historické budově klademe veliký důraz a pečlivě práce sledujeme a kontrolujeme. Vždyť se také jedná o velice vzácná umělecká díla generace Národního divadla, která zde musí být zachována i pro naše potomky“, říká generální ředitel Národního muzea.

Restaurování se dočkají také ostatní tři lunety v Panteonu – Karel IV. zakládá r. 1348 pražskou univerzitu (luneta od V. Brožíka), Povolání Přemysla Oráče k vládě a Sv. Metoděj dokončuje na Velehradě před svou smrtí v roce 885 překlad Písma svatého do slovanského jazyka (luneta od F. Ženíška).
Restaurátorské práce intenzivně pokračují i na dalších významných uměleckých dílech a uměleckořemeslných prvcích s cílem zachovat jejich autenticitu budoucím generacím.

T: +420 224 497 250
M:+420 731 514 077
E: kristina_kvapilova@nm.cz
press@nm.cz