Pro novináře (12.3.2015)

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zamítl stížnost firem Strabag a Instalace Praha na vyloučení z tendru na rekonstrukci Historické budovy Národního muzea

Tiskové oznámení k vydání rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže

Dne 11. března 2015 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v plném rozsahu zamítl stížnost firem Strabag a Instalace Praha, které si stěžovaly na vyloučení z tendru na rekonstrukci Historické budovy Národního muzea. Antimonopolní úřad jednoznačně potvrdil, že Národní muzeum nepochybilo a postupovalo v souladu se zákonem.

Jedná se tak již o čtvrtou stížnost uchazečů v průběhu výběrového řízení na rekonstrukci Historické budovy Národního muzea, která byla nedůvodná. Všechny tyto neúspěšné stížnosti však protahují dobu zahájení rekonstrukce Historické budovy Národního muzea a tedy i dobu, kdy je pro českou veřejnost uzavřená. Budova je v havarijním stavu a rekonstrukci nutně potřebuje.

Národní muzeum je nyní připraveno uzavřít smlouvu s vítězným Sdružením M-P-I Národní muzeum (Metrostav, Průmstav, IMOS Brno), začátkem května 2015 předat staveniště a bezodkladně zahájit rekonstrukci, aby její stavební část mohl být dokončena v roce 2018. Neúspěšný uchazeč má ještě v zákonném termínu 15 dnů možnost podat proti rozhodnutí rozklad k předsedovi antimonopolního úřadu. Národní muzeum však doufá, že tak významná rakouská firma jako je Strabag, vzhledem k jednoznačnosti prvoinstančního rozhodnutí, k věci přistoupí s odpovědností a nebude dále blokovat a zdržovat zahájení rekonstrukce Národního muzea.

Mgr. Tereza Petáková
M: +420 724 412 255