Pro novináře (15.2.2016)

V Historické budově Národního muzea probíhají po požáru zajišťovací práce

Tisková zpráva k postupu prací po požáru Historické budovy Národního muzea

Prostor: Národní muzeum

V pátek 12. února 2016 vypukl v podstřeší Historické budovy Národního muzea požár, který byl díky profesionálnímu zásahu Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy pohotově a rychle zlikvidován. Budova nyní prochází generální rekonstrukcí, je vyklizená, a nedošlo tudíž k poškození sbírek. Ze strany zhotovitele rekonstrukce Sdružení M-P-I Národní muzeum byly neprodleně zahájeny práce k zajištění prostor a odstranění škod. Stavba je aktuálně střežena posílenou ostrahou v počtu dvou strážných a dvou hasičů po dobu 24 hodin denně.

Požár poškodil asi 70 m² půdních prostor a ještě v pátek byla odstraněna poškozená střešní krytina, proveden celkový úklid a likvidace suti a odpadu v okolí ohniska požáru. Střecha byla zbavena od ohořelých krokví, opatřena provizorními krokvemi a zakryta plastovou fólií. Do podlah bylo provedeno několik sond, které sloužily ke zjištění přítomnosti vody v násypech. Většina vody, která byla použita k hašení požáru, byla zachycena díky vrstvám izolace, nátěrů a PVC podlah. Nepoškozena zůstala i stropní výmalba ve spodních patrech budovy.
Zároveň byly namontovány nové vnitřní odvodňovací svody. Do interiéru budovy byl umístěn měřič teploty a vlhkosti a místnosti jsou kvůli odvádění vypařené vlhkosti pravidelně odvětrávány a vytápěny.
V současné chvíli probíhají bourací práce, v místě požáru se odstraňují podlahové krytiny a ve zbytku postižené části podkroví se demontují původní krytiny. Samozřejmě také pokračuje vysoušení vnitřních prostor.

„Požár naštěstí nezpůsobil na budově závažnější škody, a rekonstrukce tak může pokračovat podle původního harmonogramu. V tuto chvíli tedy není ohrožen ani původní termín otevření Historické budovy Národního muzea, který plánujeme na podzim 2018,“ dodává generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Mgr. Lucie Broncová
M: +420 702 013 494
E: lucie_broncova@nm.cz

V Historické budově Národního muzea probíhají po požáru zajišťovací práce
O průběhu zajišťovacích prací informoval i generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.
Prostory Historické budovy Národního muzea postižené požárem.
Střecha byla opatřena provizorními krokvemi.