Pro novináře (13.7.2016)

Záchranné práce na umělecké výzdobě Historické budovy Národního muzea nadále pokračují. Tentokrát budovu opouští čtveřice soch z levé boční balustrády.

Tiskové oznámení k deinstalaci soch z balustrády levé boční fasády Historické budovy Národního muzea

V rámci rekonstrukce Historické budovy Národního muzea byly dnes z balustrády levé boční fasády deinstalovány čtyři skulptury, které představují základní přírodní živly – Vzduch, Oheň, Vodu a Zemi. Vzácná umělecká díla v podobě ženských figur byla šetrně sejmuta pomocí jeřábu za přítomnosti hlavního restaurátora ak. sochaře Jakuba Rafla a dále budou převezena do hlavního skladu na Praze 8, kde se na jejich restaurování bude podílet ak. sochař Vít Mudruňka. Sochy by se měly vrátit na svá původní místa v roce 2018, po dokončení opravných prací na fasádě Historické budovy Národního muzea.

Čtyři ženské alegorické postavy – Vzduch (od Vojtěcha Šaffa z r. 1888, podle modelu z r. 1887), Oheň (podle modelu Tomáše Seidana z r. 1888 vytesal téhož roku Václav Žďárský), Voda (podle modelu Tomáše Seidana z r. 1887 vytesal r. 1888 Václav Žďárský) a Země (od Vojtěcha Šaffa, model i realizace z r. 1888) – byly od otevření budovy v roce 1891 deinstalovány poprvé a to z důvodu znečištění, poškození kovových částí a značné degradace kamene.

Více informací o uměleckém ztvárnění soch naleznete v reportážním videu na zpravodajském portálu Národního muzea Muzeum 3000 http://muzeum3000.nm.cz/rekonstrukce/sochy-ctyr-zivlu

Práce na Historické budově Národního muzea mohou návštěvníci sledovat online na webových stránkách http://www.nm.cz/Rekonstrukce/Online-kamery/

Další informace naleznete na www.nm.cz a www.muzeum3000.cz

M: +420 731 514 077