Pro novináře (20.3.2014)

Antonín Dvořák a vlaky - Muzeum Antonína Dvořáka představuje největší zálibu slavného skladatele na nové výstavě

Tiskové oznámení k otevření výstavy Antonín Dvořák a vlaky

Prostor: Muzeum Antonína Dvořáka, Ke Karlovu 20, Praha 2

Národní muzeum otevře v pátek 21. března 2014 v Muzeu Antonína Dvořáka (Ke Karlovu 20, Praha 2) menší výstavu pod názvem Antonín Dvořák a vlaky, která doplní zdejší stálou expozici. Nová výstava představí prostřednictvím dobových materiálů skladatelovu vášeň pro složité technické stroje – lokomotivy a později i trajekty a zaoceánské lodě. Výstava bude pro veřejnost zahájena ve čtvrtek 20. března od 17 hodin vernisáží s koncertem.

Záliba Antonína Dvořáka ve vlacích je všeobecně známa a dokládá ji i jeho výrok: „Všechny svoje symfonie bych dal za to, kdybych vynalezl lokomotivu." Jako malý byl v Nelahozevsi svědkem stavby prvního železničního spojení mezi Prahou a Drážďany, v dospělosti pak často chodíval na pražská nádraží, diskutoval se strojvůdci nebo si stroje jen tak prohlížel. Během pobytu v New Yorku jeho zálibu ve vlacích vystřídal zájem o zaoceánské lodě a trajekty.

Prostřednictvím Dvořákova neobyčejného zájmu o vlaky přiblíží muzeum návštěvníkům skladatelovu osobnost i obecný vývoj železnice v Čechách. Nabízí se také otázka, zdali měl tento koníček vliv na skladatelovu hudební tvorbu. „Dvořák často tvořil během svých cest. Obecně se například traduje, že známá Humoreska č. 7 je inspirována rytmem jedoucího vlaku. Na stránkách partitury 7. symfonie d moll zase stojí skladatelova poznámka, že jej toto hlavní téma napadlo při vjezdu slavnostního vlaku z Pešti v roce 1884,“ říká Kateřina Nová, komisařka výstavy.

Veřejná vernisáž spojená s koncertem houslistky Ludmily Pavlové a klavíristy Stanislava Gallina proběhne ve čtvrtek 20. března od 17 hodin. Ve výhradně dvořákovském repertoáru nebude chybět zmiňovaná Humoreska č. 7. Vstup na zahájení výstavy je volný.

Muzeum Antonína Dvořáka (Ke Karlovu 20, Praha) je otevřeno denně kromě pondělí 10.00 - 13.30 a 14.00 - 17.00.

Fotografie ke stažení v sekci pro novináře jsou k dispozici pouze pro média a jejich použití je povoleno jen v souvislosti s Národním muzeem. Při použití fotografií je vždy potřeba uvádět:“Fotoarchiv Národního muzea“, pokud není v popisu fotografie uvedeno jinak.

Kontakt:
Mgr. Tereza Petáková
T: +420 224 497 352 M: +420 724 412 255
E: tereza_petakova@nm.cz

Výstava Antonín Dvořák a vlaky.  Antonín Dvořák.
Výstava Antonín Dvořák a vlaky. Antonín Dvořák.
Výstava Antonín Dvořák a vlaky. Lodní lístek.
Výstava Antonín Dvořák a vlaky. Muzeum Antonína Dvořáka.
Výstava Antonín Dvořák a vlaky. Muzeum Antonína Dvořáka - koncertní sál.