Pro novináře (29.1.2014)

Internetový fenomén jménem Opráski sčeskí historje se zhmotnil v Národním muzeu!

Výstava populárního komiksu v Nové budově Národního muzea

Prostor: Nová budova Národního muzea, Vinohradská 1, Praha 1

Národní muzeum vystavuje od 31. ledna 2014 ve své Nové budově Opráski! Výstava s názvem Opráski sčeskí historje 20. století představí návštěvníkům 29 stripů z populární, obdivované i zatracované komiksové série Opráski sčeskí historje od autora skrývajícího se pod přezdívkou Jaz.

Komiks Opráski sčeskí historje už více než rok baví na internetu početnou základnu svých fanoušků nejen svérázným pohledem na českou historii od nejstarších dob po současnost, ale též specifickou gramatikou. Komiks začal nejprve na serveru Okoun, v minulém roce již získal prestižní ocenění Křišťálová lupa v sekci One (wo)man show a na konci roku se pak dočkal i knižního vydání příběhů Zmikunda a Huze, které bylo téměř okamžitě rozebráno. Některé hlášky jako "vimři" nebo "se stim smiř" v internetových kruzích již zdomácněly. Vedle mnoha fanoušků (na facebooku jich je nyní více než 31 000) a příznivců má však komiks též celou řadu kritiků, kterým vadí jeho někdy až brutální pohled na dějiny a „prznění“ české gramatiky.

V internetových diskusích se tak spolu živě přou obhájci a odpůrci komiksu. Jedni jej považují za vtipný a naučný, chválí hravost a originálnost používaného jazyka a dávají palce nahoru. Jiní pak komiks nazývají nesmyslem, který by dokázalo namalovat i jejich pětileté dítě, a odsuzují ho pro nevhodnou manipulaci s dějinami a českým jazykem.

Proč Opráski v Národním muzeu?
Opráski sčeskí historje se velice rychle staly společenským fenoménem, který zaujal i Národní muzeum. To se rozhodlo jejich výstavou volně doplnit výstavu Aféry z výstavního cyklu Peníze. Tři z vystavených obrázkových zkratek byly nakresleny přímo pro výstavu, a v Národním muzeu jsou tak k vidění vůbec poprvé. Jeden díl komiksu pak byl vytvořen speciálně o Národním muzeu.
„Jazovy opráski se za krátkou dobu své existence staly nejen internetovým, ale i knižním fenoménem. Jedno se jim rozhodně upřít nedá - komiks, který svérázně interpretuje naše dějiny, vzbudil zájem o historii u celé řady lidí. Národní muzeum opráski přijalo na svou půdu ne proto, že by se s nimi ztotožňovalo nebo se je snad snažilo interpretovat, ale aby zjistilo, jaký na ně mají lidé názor a do jaké míry jsou benevolentní k odlehčenému a provokujícímu pohledu na české dějiny. Momentálně se vede důležitá diskuze o budoucích expozicích Národního muzea, především o tom, jakým způsobem v nich budou interpretovány naše dějiny. Myslím si, že neuškodí tuto někdy až příliš vážnou debatu odlehčit touto výstavou,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.
Národní muzeum doufá, že se k výstavě rozvine intenzivní veřejná debata, která pomůže objasnit důvody popularity tohoto komiksu, přitáhne pozornost veřejnosti nejen k naší historii, ale též k tomu, jaký styl a obsah by měly mít nové expozice Národního muzea a co od nich lidé očekávají. Své názory mohou návštěvníci zanechat přímo ve výstavě, kde bude k tomuto účelu zřízen prostor pro komentáře, nebo na internetu přes sociální sítě a zpravodajský portál Národního muzea Muzeum 3000 na www.muzeum3000.cz. Zde budou v průběhu výstavy k tématu zveřejňovány názory odborníků z nejrůznějších oborů. K opráskům se vysloví historici moderních dějin, jazykovědci, karikaturisti, ale i muzejníci. Dne 19. února od 11 hodin se pak na portálu Muzeum 3000 uskuteční online rozhovor s autorem komiksu.

Výstavu je možné navštívit od 31. ledna do 1. dubna 2014 v Nové budově Národního muzea (Vinohradská 1, 110 00 Praha 1). Vstupné na výstavu je zahrnuté v ceně běžného vstupného na výstavy Peníze a Aféry (vstupné plné/snížené/rodinné – 110 Kč/75 Kč/190 Kč, děti do 6 let zdarma). Více na www.nm.cz.

Fotografie ke stažení v sekci pro novináře jsou k dispozici pouze pro média a jejich použití je povoleno jen v souvislosti s Národním muzeem. Při použití fotografií je vždy potřeba uvádět:“Fotoarchiv Národního muzea“, pokud není v popisu fotografie uvedeno jinak.

Kontakt:
Mgr. Tereza Petáková