Pro novináře (20.9.2017)

Národní muzeum otevírá v Ostravě novou výstavu představující populární sport ragby.

Tiskové oznámení k otevření nové výstavy „Ragby. Hra síly, odvahy a bojovnosti“ (26. 9. – 3. 12. 2017)

Národní muzeum ve spolupráci s Ostravským muzeem otevírá 26. září 2017, nejenom pro fanoušky ragby, novou putovní výstavu „Ragby. Hra síly, odvahy a bojovnosti“. Jak samotný název napovídá, výstava seznamuje s historií sportu ragby, s jeho hlavní myšlenkou i pravidly. Návštěvníci Ostravského muzea budou mít možnost prohlédnout si jedinečné předměty ze sportovních sbírek Národního muzea – dobovou výstroj a výzbroj ragbisty, cenné klubové předměty, plakáty a historické fotografie. Výstava také připomíná ostravský ragbyový oddíl TJ Sokol Mariánské Hory, který letos slaví 70 let od svého založení. Výstava potrvá do 3. prosince 2017. Vstupné je v ceně běžného vstupného do muzea.

Výstava „Ragby. Hra síly, odvahy a bojovnosti“ představuje historii sportu ragby od jeho vzniku až po současnost. Návštěvníci Ostravského muzea se dozvědí, jak ragby vzniklo i informace
o zakladateli tohoto sportu, kterým byl Angličan William Webb Ellis.
Výstava prezentuje sbírkové předměty Národního muzea, ale i osobní předměty od známých československých hráčů a pamětníků, např. extraligové poháry – Pohár Antonína Frydrycha a Trofej Mistrů republiky.

„Rozhodli jsme se představit bohaté sportovní sbírky Národního muzea i mimopražským návštěvníkům vzdálenějších koutů naší republiky. Putovní výstavu, která prezentuje populární sport, si mohou nyní prohlédnout v Ostravském muzeu. Mezi nejcennější vystavené předměty patří unikátní výšivka z 2. poloviny 19. století zobrazující první zápas v ragby,“ říká hlavní autorka výstavy Šárka Rámišová.

Návštěvníci výstavy se seznámí i s osobností Ondřeje Sekory – propagátora českého ragby. Přeložil pravidla této hry z francouzštiny a také vytvořil nové české termíny pro jednotlivé pozice v ragbyovém mužstvu, které se zachovaly dodnes. Originál těchto pravidel z roku 1926 si zájemci nyní mohou výjimečně v Ostravském muzeu prohlédnout.
Ačkoliv Sekora nikdy aktivně ragby nehrál, založil a trénoval historicky první kluby na našem území. Do roku 1935 tak u nás vzniklo mnoho klubů, které se účastnily mezinárodních soutěží. Svou činnost musely přerušit z důvodu hospodářské krize a válečného období v letech 1935–1944. V roce 1944 se pak začal tento sport znovu obnovovat a vznikaly nové kluby.
V současnosti je ragby oblíbené nejenom u mužů, ale vznikají také ženské týmy a smíšená družstva hráčů na vozíčku. Tento sport se hraje na trávníku, ale dokonce i na písku a sněhu. Hra se těší zájmu i u starší generace, která má při klubech svoje Old boys týmy, o jejichž zajímavé historii výstava také informuje.

Ostravské muzeum je otevřeno ve dnech pondělí – pátek od 9 do 17 hodin, v sobotu od 9 do 13 hodin a v neděli od 13 do 17 hodin.
Vstupné na výstavu je v ceně běžného vstupného.

Více informací naleznete na www.ostrmuz.cz

oddělení vnějších vztahů Národního muzea
M: +420 731 514 077
E: kristina_kvapilova@nm.cz, press@nm.cz