Pro novináře (1.4.2014)

Národní muzeum představuje lidovou kulturu Lužických Srbů na nové výstavě v Národopisném muzeu - Musaionu

Tiskové oznámení k otevření nové výstavy Rjana Łužica

Prostor: Národopisné muzeum Národního muzea, Letohrádek Kinských, Kinského zahrada 98, Praha 5

Národní muzeum zve návštěvníky do Národopisného muzea – Musaionu na novou výstavu Rjana Łužica, která představuje tradiční lidovou kulturu nejmenšího slovanského národa – Lužických Srbů. Lužice, jejíž větší část leží na východě Německa, byla od 14. století do roku 1635 součástí českého státu a s Čechy je spojena blízkými kulturními a historickými vazbami. Součástí výstavy, která je k vidění od 1. dubna do 30. května 2014, budou kromě lidového oděvu, nábytku a keramiky prezentovány i olejomalby z unikátní kolekce obrazů s lužickou tématikou od českého malíře a folkloristy Ludvíka Kuby.

Lužičtí Srbové jsou potomky slovanských Srbů, kteří sídlili od 6. století na území mezi Krušnými horami a Berlínem. Dnes tvoří národnostní menšinu na východě německých spolkových zemí Sasko a Braniborsko, na historickém území Lužice. V důsledku sídelního vývoje se Lužičtí Srbové stali jazykovým ostrovem v německém území a ztratili přímý kontakt s českým a polským etnikem. I z toho důvodu si jejich kultura zachovala řadu archaických prvků. V lužické srbštině se setkáme s gramatickými jevy, které v češtině vymizely již v 15. století.

Výstava Rjana Łužica v Národopisném muzeu – Musaionu se zaměřuje především na bohatou venkovskou kulturu Lužických Srbů, zejména na její specifické rysy, které se projevují v lidové slovesnosti, lidovém oděvu, nábytku a keramice. Vedle předmětů ze sbírek Národního Muzea, které reprezentují lužickosrbskou lidovou kulturu, je možno na výstavě vidět již zmíněné olejomalby Ludvíka Kuby a obrazy slovinského malíře Ante Trstenjaka. Tato výtvarná díla jsou kromě své umělecké hodnoty cenná i jako dokument venkovského života v Lužici v první čtvrtině 20. století.

Národopisné muzeum – Musaion je otevřeno denně kromě pondělí od 10.00 do 18.00 hodin, vstupné do objektu je 70 Kč/plné, 40 Kč/snížené, 110 Kč/rodinné.
Více informací naleznete na www.nm.cz.

Kontakt:
Mgr. Tereza Petáková