Pro novináře (28.2.2017)

Tiskové oznámení k otevření výstavy Loutkové divadlo a pohádka (4. 3. 2017 – 26. 3. 2017)
Městské kulturní středisko Strakonice – Maltézský sál

Prostor: Muzeum české loutky a cirkusu, Velké náměstí 43, 383 01 Prachatice

Strakonice v roce 2017 oslaví 650. výročí získání městských privilegií. Národní muzeum při této příležitosti ve spolupráci s Městským kulturním střediskem Strakonice připravilo výstavu, která návštěvníky zavádí do světa loutkového divadla a pohádek. Výstava se koná v rámci 52. ročníku krajské loutkářské přehlídky Skupovy Strakonice a připomene především fenomén rodinného loutkového divadla a pohádkový repertoár významných amatérských scén první poloviny 20. století. Veřejná vernisáž proběhne 4. března od 16 hodin.

Bylo – nebylo… Mnohá pohádka tak začíná – zaklínadlem, které trefně vystihuje její kouzlo: stvořila ji lidská fantazie, ale opravdu se nic podobného nestalo? Nebo nestane? Lidé se snaží porozumět světu, který je obklopuje – a na pomoc povolali záhadné, zázračné bytosti. A začali si vyprávět příběhy o neuvěřitelných skutcích draků, čertů, vodníků a ježibab – a o statečnosti lidí, kteří se s nimi setkali. Výstava Loutkové divadlo a pohádka zve návštěvníky na cestu do rozmanitého světa českých pohádek a legend, ve kterém se setkávají pohanské a křesťanské představy o životě.
Výstava připomíná, jak velké oblibě se v první polovině 20. století těšilo rodinné loutkové divadlo. Hrálo se nejen v rodinách slavných umělců (spisovatelů, herců, výtvarník či hudebníků), ale i v domácnostech tisíců „bezejmenných“ lidí. Papírové divadélko i s malými loutkami, dekoracemi, texty her a návody k provedení se stalo všeobecně dostupným dárkem pro děti. Na výstavě jsou k vidění celá loutková divadla, rozmanité sériově vyráběné loutky i tištěné dekorace, které navrhovali prvotřídní čeští výtvarníci jako Karel Štapfer či Artuš Scheiner.
Velkou oblibu rodinného divadla doprovázela renesance pohádky, která tvořila i základ repertoáru několika významných amatérských scén, které v první polovině 20. století přicházely s uměleckým programem inspirovaným dobovým výtvarným uměním a ne-loutkovým divadlem,“ říká autorka výstavy Lenka Šaldová z Divadelního oddělení Národního muzea. Vystaveny jsou mj. originální scénické návrhy Anny Suchardové-Brichové a loutky Vojtěcha Suchardy pro divadélko V říši loutek, Loutkové divadlo Umělecké výchovy je připomenuto kresbami Víta Skály a Ladislava Šalouna a loutkami, které hrály v inscenaci hry Pohádkový zákon.

Národní muzeum před deseti lety otevřelo v Prachaticích Muzeum české loutky a cirkusu, kde pravidelně pořádá krátkodobé výstavy, mj. i s loutkovou tematikou, v roce 2016 zaznamenalo velký úspěch s výstavou Vodníci. Loutky ze sbírky Divadelního oddělení ale byly v posledních letech k vidění i na mnoha dalších místech České republiky, mj. na Státních zámcích Kratochvíle, Duchcov a Dačice. Národní muzeum se tak podílí na kulturním životě po celé zemi.
Městské kulturní středisko Strakonice, iniciátor výstavy, pořádá divadelní představení, hudební vystoupení a koncerty, organizuje Mezinárodní dudácký festival, přehlídku bluegrassové hudby Jamboree, hudební festival tělesně postižených dětí a mládeže Salve Caritas Salve Vita, ale i přehlídku tetování, tetovací techniky a prodej tetovacích doplňků Tattoo Jam. Do nabídky Městského kulturního střediska Strakonice patří i dvě řady divadelního předplatného a dvě řady hudebního předplatného. Na výstavách návštěvníkům představuje malíře místní i regionální, sochaře a především širokou škálu fotografů, pořádá významnou mezinárodní fotografickou výstavu ŽENA/WOMAN.

Veřejná vernisáž výstavy Loutkové divadlo a pohádka se uskuteční v sobotu 4. března 2017 v 16:00 v Maltézském sále Strakonického hradu. Na vernisáži divadelně výstavu okomentují loutkáři LS Radost Strakonice.

T: +420 224 497 352
M: +420 724 412 255
E: kristina_kvapilova@nm.cz, press@nm.cz

Kontakt do Muzea Brněnska:
Ladislav Řanda

Národní muzeum se výstavou Loutkové divadlo a pohádka zapojí do oslav výročí města Strakonice. Anna Suchardová-Brichová, návrh kostýmu pro loutku Dlouhý Široký a Bystrozraký
Národní muzeum se výstavou Loutkové divadlo a pohádka zapojí do oslav výročí města Strakonice.  Anna Suchardová-Brichová, scénický návrh Tři zlaté vlasy Děda Vševěda