Pro novináře (14.3.2014)

Národní muzeum seznamuje s českými a moravskými tradicemi v krajanském centru v americké Iowě

Tiskové oznámení k otevření výstavyTradiční zvyky v České republice

Národní muzeum slavnostně zahájilo ve Spojených státech amerických, ve státě Iowa, výstavu Tradiční zvyky v České republice. Do 11. ledna 2015 bude v krajanském centru National Czech and Slovak Museum and Library vystaveno více než 200 předmětů, které představí lidové zvyky a tradice z českého a moravského prostředí a přinesou místním krajanům kousek domova. Výstava navazuje na dlouhodobou spolupráci obou institucí a je jednou z významných mezinárodních aktivit Národního muzea.

Výstava seznámí návštěvníky s tradičními českými a moravskými zvyky a rodinnými obřadnostmi od 19. století až po současnost. Vystavené předměty jsou tematicky rozděleny podle lidových slavností, svátků a významných rodinných událostí, a připomenou tak tradice spojené s Masopustem, Velikonocemi, Poutěmi, Adventem, Svatbou nebo Křtem dítěte.
Mezi nejzajímavější exponáty patří bohatě zdobené sváteční či obřadní kroje, betlémy a chybět nebudou ani předměty lidového výtvarného umění – keramika, obrázky na skle, sochy svatých, loutky nebo hračky. Výstavu doprovází historický obrazový materiál, ale také fotografie stále živých tradic v České republice.

Česká a slovenská kultura za Atlantikem
Výstava Tradiční zvyky v České republice zaplní téměř na rok prostory v National Czech and Slovak Museum and Library v americkém Cedar Rapids, které shromažďuje a prezentuje památky představující české a slovenské tradice. Mimo výstavních projektů muzeum pořádá pravidelné vzdělávací programy, přednášky a besedy.

Více informací naleznete na www.nm.cz.

Fotografie ke stažení v sekci pro novináře jsou k dispozici pouze pro média a jejich použití je povoleno jen v souvislosti s Národním muzeem. Při použití fotografií je vždy potřeba uvádět:“Fotoarchiv Národního muzea“, pokud není v popisu fotografie uvedeno jinak.

Kontakt:

Mgr. Tereza Petáková
T: +420 224 497 352
M: +420 724 412 255
E: tereza_petakova@nm.cz

Výstava Tradiční zvyky v České republice. Kroj nevěsty, 1975, jižní Morava, Slovácko, okres Uherské Hradiště, Hluk.
Výstava Tradiční zvyky v České republice. Kroj dětský dívčí, nosil se při Jízdě Králů, 70. léta 20. století, jižní Morava, Slovácko, okres Uherské Hradiště, Vlčnov.
Výstava Tradiční zvyky v České republice. Zástěra, modré plátno, barevně vyšívaný, květinový motiv, zdobená krajkou, 80. léta 19. století, jižní Morava, Slovácko, Kyjov.
Výstava Tradiční zvyky v České republice. Podmalba na skle Sv. Michael, 2. polovina 19. století, západní Čechy, Chebsko?
Výstava Tradiční zvyky v České republice. Tapisérie „Jízda králů“, vlněný, ručně vázaný a tkaný, 1950, autorem návrhu malíř Vladimír Sychra.
Výstava Tradiční zvyky v České republice. Zahájení výstavy.
Výstava Tradiční zvyky v České republice. Pohled do výstavy.
Výstava Tradiční zvyky v České republice. Zahájení výstavy.