Pro novináře (16.11.2016)

Národní muzeum v předvánočním čase otevírá novou výstavu „Milý Ježíšku, přeji si…“

Tiskové oznámení k otevření nové výstavy "Milý Ježíšku, přeji si…" (25. 11.2016–31. 1. 2017)

Prostor: Národopisné muzeum Národního muzea, Letohrádek Kinských, Kinského zahrada 98, Praha 5

Národní muzeum zve návštěvníky na slavnostní zahájení nové výstavy „Milý Ježíšku, přeji si…“, které proběhne ve čtvrtek 24. listopadu 2016 od 17.00 hodin v Národopisném muzeu Národního muzea. Vánoční výstava prezentuje zejména hračky, které nacházely děti pod stromečkem v 19. a 20. století. Veřejná vernisáž bude zahájena tanečně-hudebním vystoupením Dětského folklorního souboru Kytice, připravena je i komentovaná prohlídka výstavy s její autorkou Monikou Tauberovou. Výstava potrvá do 31. ledna 2017.

Výstava pojednává především o snech a přáních dětí, které si přejí splnit o Vánocích. Stejně jako dnes, i v dobách minulých si děti přály dostat pod vánoční stromeček hlavně hračky. Právě hračkám je výstava „Milý Ježíšku, přeji si…“ z velké části věnována. Výstava představuje dřevěné malované hračky, ale i panenky v lidových krojích či v městském oblečení, pokojíčky pro panenky, dřevěná zvířátka a další hračky městské provenience. Vánoční výstavu doplňuje skříňkový betlém s drobnými figurkami, adventní kalendáře pro děti z 20. a 21. století a vánoční ozdoby různých tvarů. Návštěvníci se také dozvědí, jak se na vesnici i ve městě děti oblékaly ke svátečnímu štědrovečernímu stolu. K vidění jsou dětské lidové kroje z Čech a Moravy z 19. a 20. století či městský slavnostní oděv z 20. let z 20. století.

Tradice vánočních dárků
Ačkoliv jsou dárky považovány za symbol Vánoc, vzájemné obdarování nepatří mezi staré zvyky. Pravidlem se dárky staly až v 19. století, kdy je děti dostávaly už v adventním čase od Mikuláše a dalších tajemných bytostí, nadělovalo se však i do punčochy nebo do boty za oknem. Nejčastějším dárkem byla tzv. mikulášská zahrádka – drobné ovoce nabodnuté na dřívka zapíchané do velkého jablka. Hračky byly dlouhou dobu vyráběny pouze podomácku, později se rozvinula řemeslná výroba hraček. V 19. století u nás začala vznikat významná centra výroby klasických dřevěných hraček, jako byl Skašov, Krouna nebo dílny na Hlinecku, Domažlicku, Klatovsku, Příbramsku, Hořicku aj. Velmi oblíbené byly lidové dřevěné hračky představující různé lidské postavy, ptáčky, zvířata, kolébky, panenky, houpací koně, vozíky či miniatury předmětů každodenního života. Přelom 19. a 20. století se stal „zlatou érou“ hračkářského průmyslu. Tehdy vzniklo hnutí na podporu rukodělně vyráběných hraček, objevila se i snaha o umělecké ztvárnění hračky – vzniklo sdružení výtvarných umělců Artěl v Praze.

Vstupné na výstavu je v ceně běžného vstupného.

Národopisné muzeum Národního muzea je otevřeno ve dnech úterý – neděle od 10.00 do 18.00 hodin; vstupné do objektu je 70 Kč / plné, 40 Kč / snížené, 110 Kč / rodinné.

T: +420 224 497 250
M:+420 731 514 077

Dřevěný ptáček, 20. léta 20. století, východní Čechy (Krouna)
Píšťalka ve tvaru ryby, 20. léta 20. století, východní Čechy (Hořice)