Pro novináře (27.11.2013)

Největší briliant v českých sbírkách dorazil na výstavu Peníze

Tiskové oznámení k převozu nejcennějších předmětů pro výstavy Peníze a Aféry

Prostor: Nová budova Národního muzea, Vinohradská 1, Praha 1

Do Nové budovy Národního muzea byly dnes za přísného dohledu Útvaru rychlého nasazení převezeny unikáty pro výstavu Peníze. Největší briliant v českých veřejných sbírkách a dosud nikdy nevystavený zlatý stodukát Ferdinanda III. se stanou dominantami výstavy Peníze v Nové budově Národního muzea. Jedná se o nejcennější předměty ze sbírek Národního muzea. Zlatý stodukát Ferdinanda III. z roku 1629 je výjimečnou ražbou v celé české novověké mincovní historii, a to jak pro množství drahého kovu a neobvyklou velikost, tak i pro umělecké zpracování. Na světě je známo pouze 6 exemplářů této mince. Na výstavě Peníze budou představeny i dva dokonale průhledné brilianty o váze 24,1 a 11,95 karátů. Spolu s nimi bude vystavena i zlatá cihla České národní banky, která byla do budovy za naprostého utajení přivezena již na začátku tohoto týdne. Pojistná hodnota předmětů vystavených na výstavě Peníze je více než 100 milionů korun.

Zlatý stodukát Ferdinanda III. z roku 1629 je velmi zajímavou mincovní ražbou s dodnes nejasným účelem. Dlouho byl označován za „korunovační“, avšak korunovace Ferdinanda III. na českého krále se konala v Praze již v roce 1627. Pravděpodobně tedy jde o reprezentativní pamětní minci, raženou z radosti nad uzdravením Ferdinanda III. z těžké choroby, jež ho krátce po pražské korunovaci postihla. Jde o minci velice vzácnou, jejíž hodnota je velmi obtížně vyčíslitelná, neboť ve světových numismatických sbírkách je doloženo pouze 6 exemplářů.
Diamanty nejsou považovány pouze za drahé kameny, které jsou ozdobou šperků, ale jsou také symbolem ekonomického a mocenského postavení. Briliant o váze 24,1 karátů ze sbírek Přírodovědeckého muzea Národního muzea je největším ve veřejných českých sbírkách. Vystavené brilianty Národní muzeum získalo po rozpuštění diamantového fondu Státní banky československé v roce 1968. K vidění budou ovšem také unikátní diamanty v surovém stavu.
Unikátem výstavy je také uzanční zlatý slitek České národní banky o hmotnosti 12 476,50 g a ceně přibližně 10 000 000 Kč. Uzanční zlaté slitky jsou užívány k mezinárodnímu obchodu se zlatem, zejména mezi centrálními bankami. Zlatý slitek je pojem pro zlato zpracované odlitím do formy příp. ražbou z razidel do podoby různě velkých předmětů, různého tvaru, ryzosti a hmotnosti. Může jít o tvary oblé, hranaté nebo více složité, nejběžnějším tvarem je kvádr nebo komolý jehlan. Slitky mohou mít různou ryzost, která se však zpravidla blíží ryzímu obsahu.

Výstava Peníze bude zahájena 29. listopadu v Nové budově Národního muzea (Vinohradská 1,110 00 Praha 1) a představí Peníze jako celospolečenský fenomén, který již dlouhá staletí hýbe světem i lidskými osudy.

Kontakt:
Mgr. Tereza Petáková
Odd. vnějších vztahů
tel: 224 497 352, mob: 724 412 255
e-mail: tereza_petakova@nm.cz
www.nm.cz, www.muzeum3000.cz

Převoz nejcennějších exponátů na výstavu Peníze