Pro novináře (6.2.2014)

Olympijská atmosféra v Národním muzeu

Tiskové oznámení k otevření výstavky k ZOH v Soči (7. – 23. února 2014)

Prostor: České muzeum hudby, Karmelitská 2/4, Praha 1

I Národní muzeum žije zimními olympijskými hrami v Soči a připravilo výstavku, ve které představí třicítku originálních exponátů ze svých rozsáhlých sportovních sbírek. Sportovní fanoušci tak mají jedinečnou možnost prohlédnout si předměty, které přibližují atmosféru zimních olympiád od 20. let 20. století až po současnost. Výstavka bude k vidění od 7. do 23. února 2014 v Českém muzeu hudby.

Návštěvníci si mohou prohlédnout program II. ZOH ve Svatém Mořici (1928) nebo obdivovat šaty krasobruslařky Áji Vrzáňové, která získala v roce 1948 ve stejném pořadatelském městě páté místo v soutěži žen. Nedílnou součástí výstavky je také slavný maskot zlatých hokejistů z Nagana (1998), startovní číslo Kateřiny Neumannové z Turína (2006) či olympijská pochodeň z Vancouveru (2010). Výstavku navíc doplňují návrhy poštovních známek s olympijskou tematikou ze sbírek Poštovního muzea.

Zajímavá témata ze světa zimních olympijských her uveřejní v průběhu konání výstavky zpravodajský portál Národního muzea Muzeum3000 (www.muzeum3000.cz), který např. přiblíží osudy slavné lyžařky Růženy Beinhauerové nebo kontroverzní zahájení olympiády roku 1936 pořádané nacistickým Německem v Garmisch-Partenkirchenu.

Výstavka je volně přístupná ve vstupních prostorách Českého muzea hudby (Karmelitská 2/4, 118 00 Praha 1), které je otevřeno denně kromě úterý od 10.00 do 18.00 hod.

Více informací naleznete na www.nm.cz a www.muzeum3000.cz.

Kontakt:

Tereza Petáková
T: +420 224 497 352
M: +420 724 412 255
E: tereza_petakova@nm.cz

šaty krasobruslařky Áji Vrzáňové z ZOH 1948
stuha z kontroverzní zahájení olympiády roku 1936 pořádané nacistickým Německem
program II. ZOH ve Svatém Mořici (1928)