Pro novináře (16.10.2013)

Úspěšná výstava Národního muzea Dětský svět za císaře pána je k vidění v Prachaticích!

Tiskové oznámení k otevření výstavy v Muzeu české loutky a cirkusu

Prostor: Muzeum české loutky a cirkusu, Velké náměstí 43, 383 01 Prachatice

V Národním muzeu - Muzeu české loutky a cirkusu v Prachaticích je od 17. října 2013 k vidění interaktivní výstava Dětský svět za císaře pána. Výstava z výstavního cyklu Monarchie, která měla v Praze velký úspěch, přibližuje návštěvníkům různé aspekty dětského věku na sklonku habsburské monarchie: s čím si děti hrály, jak se oblékaly, z čeho se radovaly i z čeho měly obavy.

Návštěvníci výstavy Dětský svět za císaře pána se mohou těšit na mnoho typických dobových hraček z období konce vlády císaře Františka Josefa I. – panenky a jejich pokojíčky, hliněné figurky, cínové vojáčky i plyšového medvídka. Na výstavě nechybí ani sportovní náčiní, křestní oblečky a medaile, dětské šaty a botky z prostředí městského i vesnického, školní souprava prvňáčka obecné školy nebo model školní třídy. Výstava Národního muzea ukazuje, čím se děti bavily, zároveň ale připomíná, že dětství nebylo pro všechny jen obdobím šťastných chvil a rodinné pohody. Bylo mnohdy i bolestným zážitkem, který člověka pronásledoval a omezoval po zbytek života. K zamyšlení tak výstava nabízí různé životní situace a jevy, se kterými se děti, rodiny a celá společnost 19. století musela potýkat.
V interaktivní části výstavy se mohou děti nastrojit do dobového oblečení, vyzkoušet si přebalit dítě a zahrát si dobové hry, jako házení kroužků. Návštěvníci mohou výstavou projít v roli šlechtice, měšťana, sedláka nebo dělníka.

Jaký byl život dětí na sklonku habsburské monarchie?
Dětství bylo i našimi předky chápáno jako důležité období v lidském životě a zacházení s dětmi bylo také věrným odrazem vývoje společnosti. „Zvláště druhá polovina 19. století je obdobím, kdy dítě přestalo být považováno za malého dospělého a ve výchově začala být brána v potaz specifika dětství,“ říká autorka výstavy Vanda Marešová. Nejbouřlivější pozitivní změny v přístupu společnosti k dítěti probíhaly od začátku 20. století, nazývaného „stoletím dítěte“. Paradoxně přineslo do dětského světa také nebývalé množství traumatizujících událostí: rozsáhlé válečné konflikty, totalitní režimy, nové epidemie nebo přírodní katastrofy.

Na veřejné vernisáži 16. října od 16:30 hodin vystoupí pěvecký sbor Základní školy Národní a flétnový soubor Píšťalka. Výstava bude otevřena denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin. Více na ww.nm.cz a www.muzeum3000.cz.

Tiskové oznámení

Kontakt do Národního muzea:
Mgr. Tereza Petáková
Odd. vnějších vztahů
tel: + (420) 224 497 352
mob: + (420) 724 412 255
e-mail: tereza_petakova@nm.cz
www.nm.cz, www.muzeum3000.cz

Kontakt do Muzea české loutky a cirkusu Prachatice:
Mgr. et MgA. Hana Patrasová
kurátorka
tel.: + (420) 388 385 714