Pro novináře (20.1.2013)

Výstava Jak Novosvětská dobyla svět

O nejznámnějším díle Antonína Dvořáka

Národní muzeum – Muzeum Antonína Dvořáka zve na cestu po stopách Dvořákovy Novosvětské. Jedna z nejhranějších skladeb všech dob byla zkomponována přesně před 130 lety a Muzeum Antonína Dvořáka připomíná toto výročí výstavou Jak Novosvětská dobyla svět. Výstava bude slavnostně zahájena 20. ledna v 18 hodin koncertem Komorního ansámblu mladých Praha, na kterém zazní také slavná symfonie v originálních úpravách.

Symfonii č. 9. e moll, zvanou Z Nového světa, zkomponoval Antonín Dvořák v New Yorku během několika měsíců roku 1893. Jednalo se o první dílo, které v Americe vytvořil. Na výstavě budou představeny předměty spojené se vznikem díla či dokumentující skladatelovy inspirace – například Dvořákův americký skicář s poznámkami, korespondence či dobový part violy z premiéry Novosvětské symfonie z newyorské Carnegie Hall.

Kontakt:
Mgr. Tereza Petáková