Pro novináře (20.3.2013)

Výstava Jak se u Smetanů malovalo

Kresby slavného skladatele a jeho blízkých

Prostor: Muzeum Bedřicha Smetany, Novotného lávka 1, 110 00 Praha 1

Národní muzeum představuje neznámou tvář českého skladatele Bedřicha Smetany na nové výstavě Jak se u Smetanů malovalo v Muzeu Bedřicha Smetany. Menší výstava, která je k vidění od 20. března 2013, představuje soubor drobných tužkových kreseb slavného skladatele a výtvarné práce jeho blízkých příbuzných. Na slavnostním zahájení výstavy v úterý 19. března 2013 v 17 hodin vystoupila přední česká pianistka Jitka Čechová.

Smetanovy drobné kresby, které se jako celek veřejnosti představují vůbec poprvé, vznikaly příležitostně a spontánně a svými náměty i provedením lidsky dokreslují skladatelovu osobnost. "Kresby krajin a měst z ptačí perspektivy zaujmou neobvyklostí námětů i detailním vypracováním, lovecké výjevy jsou odrazem jeho vlastních zážitků, v jiných kresbičkách zachytil dojmy ze svých cest a místa svých prázdninových pobytů." upřesňuje vedoucí Muzea Bedřicha Smetany Olga Mojžíšová. Kolekce kreseb je doplněna o výtvarné práce dalších členů rodiny. Drobnými akvarely, ale i divadelní oponou, je zde zastoupena výtvarně nadaná Smetanova druhá manželka Bettina. Autorem vystavených obrazů zachycujících okolí Jabkenic, kde Smetana prožil poslední léta svého života, je skladatelův vnuk Zdeněk Schwarz. Výstavu doplňují ještě příležitostná dílka Smetanových dcer a některých vnoučat.
Na veřejném zahájení výstavy v úterý 19. března v 17 hod budou v podání pianistky Jitky Čechové předvedeny dnes prakticky neznámé Smetanovy lístky do památníku, klavírní miniatury, svým charakterem blízké vystaveným kresbám.

Kontakt:
Mgr. Tereza Petáková
Odd. vnějších vztahů
tel: 224 497 352, mob: 724 412 255
e-mail: tereza_petakova@nm.cz
www.nm.cz, www.muzeum3000.cz

Výstava Jak se u Smetanů malovalo Akvarel Bettiny Smetanové - bratrové Josef a Karel Jiránkovy
Výstava Jak se u Smetanů malovalo Kresba Bedřicha Smetany
Výstava Jak se u Smetanů malovalo Akvarel Bettiny Smetanové