Pro novináře (28.2.2017)

Výstava Národního muzea s názvem Maska putuje do Šlapanic

Tiskové oznámení k otevření výstavy Maska (24. 2. 2017 – 21. 5. 2017)
Muzeum Brněnska – Muzeum ve Šlapanicích, Masarykovo náměstí 18, Šlapanice

Prostor: Muzeum české loutky a cirkusu, Velké náměstí 43, 383 01 Prachatice

Kdo nestihl před rokem navštívit výstavu Národního muzea s názvem Maska v Muzeu české loutky a cirkusu v Prachaticích, má možnost to v následujících měsících napravit – pokud se vydá do Muzea ve Šlapanicích nedaleko od Brna. Výstava, která ukazuje různé podoby, typy a funkce masky, tam bude k vidění od 24. února do 21. května 2017.

Masky a maskování jako vizuální prostředky dočasné proměny jsou odpradávna spjaté s lidskou společností a kulturou. Setkáváme se s nimi jak v kmenové magii a náboženských obřadech, tak v divadle, při tanci, zábavě a v rámci oslav nejrůznějšího charakteru. Maska je rovněž námětem uměleckých děl a slouží i jako prostředek ochrany při práci a sportu.
Návštěvníci na výstavě uvidí rozmanité africké a americké rituální masky z bohatých sbírek Náprstkova muzea afrických, asijských a amerických kultur. Prohlédnout si mohou ale také unikátní potápěčskou přilbu, historické ochranné hornické dýchací masky, jednu z prvních masek pro hokejové brankáře či posmrtnou masku Napoleona Bonaparteho.
Výstavu autorsky připravilo Divadelní oddělení Národního muzea ve spolupráci s dalšími odděleními Národního muzea, institucemi i sběrateli. Originální masky zapůjčila také firma PVO ze severočeských Zákup, kde tradice výroby papírového masopustního a karnevalového zboží sahá až do konce 19. století a masky se zde dosud vyrábí podle původních forem. Kromě masopustních masek jsou na výstavě prezentovány také působivé čertovské masky z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně užívané při mikulášských obchůzkách na Valašsku či pozoruhodná kolekce obřadních masek z Nové Guiney ze sbírek Moravského zemského muzea, za zmínku stojí zejména kostýmová taneční maska. Součástí výstavy ve šlapanickém muzeu je také velká dětská herna s tematikou karnevalu a masopustu.

Výstava je již pátým společným projektem Národního muzea a Muzea Brněnska.

T: +420 224 497 352
M: +420 724 412 255
E: kristina_kvapilova@nm.cz, press@nm.cz

Kontakt do Muzea Brněnska:
Mgr. Martina Krajíčková
Muzeum ve Šlapanicích