Pro novináře (19.4.2013)

Výstava Století valčíku a polky

Tisková zpráva k otevření výstavy Století valčíku a polky z cyklu Monarchie

Prostor: České muzeum hudby, Karmelitská 2/4, Praha 1

Finále výstavního cyklu Monarchie je ve víru tance! Národní muzeum zve od pátku 19. dubna do Českého muzea hudby na výstavu Století valčíku a polky. Výstava znějící v rytmu dvou proslulých tanců představí taneční a hudební unikáty, jako originální rukopis nejslavnější světové polky českého původu Škoda lásky Jaromíra Vejvody nebo autograf polky z Prodané nevěsty Bedřicha Smetany. Interaktivní a zábavná výstava zasvětí návštěvníky do taje tance nejen za časů císaře pána, představí honosnou plesovou módu, společenská pravidla nebo co se k tanci hrálo v Praze, Vídni, na venkově i ve městech. A bude se i tančit!

Populární Monarchie!
Výstavou Století valčíku a polky Národní muzeum uzavírá úspěšný výstavní cyklus Monarchie. Ten do dnešních dnů shlédlo v pražských objektech Národního muzea téměř 130 000 návštěvníků a dle odhadů se již v průběhu května Národní muzeum může těšit na rekordního 150 000. návštěvníka výstavního cyklu, na kterého čeká překvapení.
„I přes uzavření Historické budovy si Národní muzeum udržuje jednu z největších návštěvností mezi českými muzei. Jsem rád, že i v průběhu rekonstrukce dokážeme připravovat kvalitní a pro návštěvníky zajímavé akce a prezentovat bohatství našich sbírek,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Národní muzeum vystavuje polku, která dobyla svět
Výstava Století valčíku a polky přiblíží oblíbené párové společenské tance valčík a polku, které vznikly na území habsburské monarchie, nostalgickou atmosféru plesů a dobové společenské zábavy. Pozornost je věnována také vývoji a proměnám valčíku a polky až do dnešních dnů, kdy jsou stále takřka povinnou součástí repertoáru každé taneční zábavy a tanečních kurzů.
Svým námětem mimořádná výstava ukazuje fenomén tance v celé jeho šíři a nabízí tak další úhel pohledu na období monarchie. Návštěvníci uvidí řadu atraktivních exponátů - hudební nástroje, honosné plesové oděvy a doplňky, vějíře a šperky, pozvánky na plesy, taneční pořádky, módní grafiky, ale také originální autografy polek či valčíků nejslavnějších českých skladatelů - Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka. Unikátem výstavy je však originální rukopis skladby Škoda lásky od Jaromíra Vejvody, nejznámější české písně v rytmu polky, která dobyla takřka celý svět.
„Polka Škoda lásky byla tak oblíbená, že ve světě zmizelo povědomí o jejím českém původu; zlidověla a všichni si ji vzali za vlastní. Ve svém repertoáru ji měly světové orchestry, např. Glenna Millera nebo Bennyho Goodmana, hráli si ji čeští letci ve Velké Británii, s americkou armádou projela náročnými boji po vylodění v roce 1944 a zněla jako jedna z písní vítězů v roce 1945,“ přibližuje osudy písně komisařka výstavy Eva Paulová.

Interaktivní výstava slibuje zážitek všemi smysly
Desítky exponátů a řada interaktivních prvků umožní návštěvníkům poznat výstavu všemi smysly. Do sluchátek a k tanci budou hrát známé i neznámé melodie - Chopinovy a Dvořákovy valčíky, veselé polky Františka Kmocha a Bedřicha Smetany, melodie rodiny Straussů i s valčíkem Na krásném modrém Dunaji nebo valčíky z Čajkovského oper a baletů. Instruktážní videa, jak tančit valčík a polku, navodí atmosféru tanečních a projekce z Mistrovství České republiky ukáží, jak se oba tance dnes tancují na nejvyšší úrovni.

Národní muzeum pro všechny věkové kategorie
Výstava Století valčíku a polky nabízí zážitek všem věkovým kategoriím. Pro děti je připravena dětská stezka výstavou, která formou obrázků, příběhů a drobných úkolů přiblíží taneční svět i nejmenším. Zjistí, jak těžké to měly dámy v krinolíně, jak se váže kravata nebo motýlek, navrhnou si vlastní vějíř, sestaví si taneční pořádek nebo si vyzkouší tanec v plesové róbě. Kromě nevšedního hudebního a vizuálního zážitku výstava nabídne návštěvníkům i možnost vyzkoušet si tance v unikátní 3D projekci nebo zanechat Národnímu muzeu taneční vzpomínku svého mládí.

Kontakt:
Tereza Petáková
Odd. vnějších vztahů
tel: + (420) 224 497 352
mob: + (420) 724 412 255
e-mail: tereza_petakova@nm.cz
www.nm.cz, www.muzeum3000.cz

Výstava století Valčíku a polky The Queen & Prince Albert´s Polka, litografie, Londýn, po roce 1840
Výstava století Valčíku a polky
Výstava století Valčíku a polky Vějíř z bílé strojové krajky s vyřezávanými žebry z perleti a kosti
4. čtvrtina 19. století
Výstava století Valčíku a polky Emanuel Horný, Našim kráskám, polka tisk, F. A. Urbánek, Praha