V roce 2022 jsme si stanovili několik prioritních úkolů, ke kterým patřila spolupráce s projektanty na přípravě projektové dokumentace na stavbu centrálního depozitáře pro Náprstkovo muzeum v Horních Počernicích. Kurátoři opět prováděli kontrolu navržených úložných regálů pro své fondy, tak aby odpovídaly charakteru sbírkového fondu, znovu kontrolně museli přeměřovat a propočítat uložení sbírek. Koordinátorkou tohoto úkolu byla Irena Straková. Kromě vybavení depozitářů bylo připraveno zadání pro vybavení knihovny, badatelen a restaurátorských pracovišť. Vedle tohoto prioritního úkolu autoři expozic pokračovali v přípravě nových expozic, nejvíce se diskutovalo, jak nejlépe obsahově a nejmoderněji prezentovat rozdílné kultury návštěvníkům muzea. Osvědčují se společná setkání autorů, kde dochází k výměně myšlenek, názorů apod. A nejen to, jde také o to, jak prezentovat cestu a souvislosti vzniku právě muzea mimoevropských kultur. Během roku bylo připomenuto výročí narození i úmrtí Emila Holuba, proto jsme se soustředili na některé zajímavé a pěkné akce především diskusní večery nejen k osobě slavného cestovatele, ale také s tím souvisejícími tématy jako postkolonialismus a vystavování sbírek z mimoevropského prostředí. Také začala příprava výstavy Emil Holub. Rok 2022 byl posledním rokem dvacetileté inventarizace sbírkového fondu, proto jsme se v závěru roku soustředili na finální podobu závěrečných výsledků. V oblasti vědy a výzkumu jsme úspěšně dotáhli některé přesunuté úkoly z minulosti a v závěru roky vyšly monografie: Umění šperku v zemích Orientu, Indický textil, v anglickém jazyce atlas nedospělých mumií v českých sbírkách, cestovatelské a lovecké deníky Bedřicha Machulky nebo Sláva a moc, monografie o významu oděvů zobrazovaných v čínském malířství a na fotografiích. Na poli výstavním jsme otevřeli výstavu Cesta kolem světa za 80 dní. A také několik zajímavých menších výstavek. Opět jsme navázali na spolupráci z minulých let s Městským muzeem v Moravské Třebové, kde jsme otevřeli výstavu „Příběhy z dob stavitelů pyramid“ a podíleli jsme se na výstavě v Muzeu krajky ve Vamberku o Aloisi Karešovi, který zaujímá významné postavení v dějinách vystěhovalectví Čechů za oceán v druhé polovině 19. století. V zimním semestru (pokračuje i v letním) jsme započali pravidelnou spolupráci s Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy a Akademií výtvarných umění cyklem přednášek „Základní problémy současného post-kolonialismu“. Úspěšně jsme přestěhovali sbírkový, knižní a časopisecký fond z depozitářů v Liběchově do dočasně pronajatých prostor na zbraslavském zámku.

Akviziční činnost

Náprstkovo muzeum získalo celkem 213 předmětů, z toho 95 předmětů koupí, 114 darem, a 4 předměty, které patří k tzv. starým sběrům. V roce 2022 byl zakoupen mimo jiné soubor 56 černobílých skleněných negativů a jeden černobílý diapozitiv z polárních oblastí (foto viz níže). Jejich autorem je Jiří Jaeger (1894–1975), obchodník, který působil na misijních stanicích na Labradoru v letech 1914–1919. Náprstkovo muzeum má již ve svých sbírkách soubor předmětů, které Jiří Jaeger při svém pobytu na Labradoru nasbíral. Jedná se především o inuitské řezby z mrožoviny a součásti oděvu. Vzhledem k tomu, že tyto sbírkové předměty ve sbírkách Náprstkova muzea doplňuje soubor skleněných diapozitivů k přednášce a několika negativů, nabídla se tak jedinečná možnost doplnit a zkompletovat fotografickou pozůstalost Jiřího Jaegera.

Náprstkovo muzeum získalo v roce 2022 do svých sbírek též předměty z pozůstalosti profesora Felixe Tauera (1893–1981), významného orientalisty a znalce dějin, kultury a jazyků Blízkého východu, Persie a Střední Asie. Jde mimo jiné o rozsáhlý fotografický materiál a tureckou soupravu na kávu v původní sametové kazetě z konce 19. století až počátku 20. století obsahující porcelánové kalíšky v ozdobných filigránových držácích – zarf, provedené ve stříbře (viz snímek níže). Součástí předmětů získaných z pozůstalosti profesora F. Tauera jsou též dva rukopisy – osmanský z 18.–19. století a perský ze 17. století.

Preventivní ochrana a ošetření sbírek

Oddělení péče o sbírky Náprstkova muzea v roce 2022 ošetřilo celkem 3 788 sbírkových předmětů. Z toho bylo restaurováno 206 ks sbírkových předmětů a 3 582 ks sbírkových předmětů bylo konzervováno. Digitálně bylo zdokumentováno 7 108 ks sbírkových předmětů.

Oddělení péče o sbírky Náprstkova muzea se aktivně podílelo na realizování výstavního plánu Náprstkova muzea.

V návaznosti na interní grant Fenomén dřevořezů muša-e v díle Utagawy Kunijošiho bylo restaurováno 43 ks dřevořezů.

Průběžně probíhala spektrometrická materiálová měření ve sbírkách Předního východu, Mongolska a Číny.

Spolupracovalo se na plánování nových depozitářů a restaurátorských dílen Náprstkova muzea v Horních Počernicích a bylo řešeno ukládání nově získaných akvizic v depozitáři na zámku Zbraslav, kde se podařilo uložit africký textil do nových, na míru vyrobených archivních krabic.

Japonský dřevořez

A 18.764 Japonský dřevořez zobrazující Róši Enseje ze série Cúzoku Suikoden gókecu hjakuhačinin no hitori (108 hrdinů populárního Suikodenu, jeden po jednom). List pochází z konvolutu dřevořezů muša-e zachycujících vyobrazení známých bojovníků či v tomto případě literárních hrdinů, který se těšil oblibě v první polovině 19. století. Autorem je Utagawa Kunijoši, který je nejznámějším představitelem toho žánru tisků a jeho vyobrazení bojovníků měla vliv i na dobovou módu. Tisky byly zpracovávány v rámci interního grantu, který se zaměřil na Kunijošiho tvorbu tisků bojovníků, které jsou zastoupeny ve sbírce Náprstkova muzea.

Japonským papírem podlepila I. Straková, NpM6

Kartonáž – Egypt

Kartonáž P 631 - Štuková kartonáž k uložení těla zemřelé, zdobená malbou s náboženskými výjevy spojenými s posmrtnou existencí. Styl odpovídá dataci do Řecko-římské doby v Egyptě. Objevena byla v rámci výzkumů britského archeologa W. M. F. Petrieho v Egyptě, následně se dostala do vlastnictví Marie Stony, ze Slezského muzea v Opavě později převedena do Náprstkova muzea.

Konzervaci provedla Jana Urbánková, NpM6

Sklenička – Náprstkův inventář

Z 807a – Jedná se o skleničku, která byla nalezena v depozitáři, patří k tzv. Zeyeriáně a bude zapsána do sbírky Náprstkův inventář.

Zrestaurovala Jana Urbánková, NpM6

Odborná správa sbírek

V souvislosti s nástupem nových kurátorek fondů v předchozím roce byla pozornost věnována odborné správě fondů Náprstkův inventář a Jižní a Střední Amerika. Pokračovala kontrola stavu sbírkové evidence, fotodokumentace a zápisu do databáze Museion, přičemž byly doplňovány chybějící údaje. Další odborná správa sbírek probíhala v návaznosti na badatelskou a publikační činnost, zejména ve fotografickém fondu a asijské podsbírce. Další činnost probíhala v návaznosti na vypracování Závěrečné zprávy z ukončení inventarizačního cyklu a dále mimořádné kontroly Ministerstva kultury podsbírky Asie.

Inventarizace dle stanovených kvót byla provedena.

Ve fondu Afrika bylo inventováno 2 734 předmětů (kvóta 2 340), tj. 15,7 % fondu

Asie, 6 025 předmětů (kvóta 6 000), tj. 11 %

Fotosbírka, 2 453 (kvóta 2 340), tj. 5,3 %

Jižní a Střední Amerika, 2 342 (kvóta 2 340), tj. 13 %

Náprstkův inventář, 1 500 předmětů (kvóta 1 500), tj. 60 %

Numismatika, 6 716 předmětů (kvóta 6 707), tj. 41,25 %

Pravěk/starověk, 2 151 (kvóta 2 142), tj. 18 % fondu

Portrét zemřelé paní Pcheng
nesignováno, inkoust a barevné pigmenty na hedvábí,
Čína, polovina 19. století, 154 x 94 cm, inv. č. A9747

Dokumentace sbírek

V návaznosti na odbornou správu fondů Náprstkův inventář a Jižní a Střední Amerika pokračovala fotografická dokumentace sbírek a doplňování fotografií do databáze Museion. Obdobně probíhala fotodokumentace sbírek asijského fondu v depozitáři Horní Počernice, kde byly vybírány k fotodokumentaci definované celky. Dále byla realizována fotodokumentace k publikačním účelům materiálových a regionálních celků.

Rituální nádoba
Lidská lebka, kov, korál, nefrit, původ a datace nejasné
(pravděpodobně Tibet), výška celku 25,5 cm, původně
v majetku velkostatku Potštát, inv. č. 14179