Ve středu 8. února 2023 se v galerii Českého centra v New Yorku otevírá výstava Národního muzea Slavní čeští skladatelé. Ta představí čtyři velká jména české hudby a s nimi také životní příběhy a tvorbu čtyř fenomenálních českých skladatelů – Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů.

Úspěšnou výstavu, jejíž část se přesouvá do americké metropole, mohli návštěvníci zhlédnout v loňském roce v Historické budově Národního muzea v Praze. V galerii Českého centra v New Yorku ji 7. února slavnostně zahájil generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Spolupořadatelem výstavy je také České centrum New York ve spolupráci s krajanským spolkem Bohemian Benevolent and Literary Association (BBLA), Generálním konzulátem České republiky v New Yorku, Dvořák American Heritage Association (DAHA) a Metropolitní operou.

Novinkou výstavy jsou materiály z archivu Americké Dvořákovy společnosti DAHA, které zahrnují faksimili historické smlouvy, která před 130 lety přivedla Dvořáka do Ameriky. Nechybí ani originální kostýmy postav z inscenací Prodané nevěsty a Její pastorkyně v New Yorku, které zapůjčila Metropolitní opera. Netradiční výstavu přiblíží atraktivní kreslená novela, která návštěvníkům umožní prožít zásadní životní okamžiky jednotlivých umělců.

Slavnostní vernisáž výstavy byla současně začátkem amerického turné Filharmonie Brno, která se po padesáti letech vrací do Spojených států amerických a vystoupí mimo jiné také v legendární Carnegie Hall.

Ke stažení

Kvapilová Kristina, Mgr.